Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

SD: Ge en betesersättning och sänk dieselskatten till dansk nivå

/

Annons

Nyligen lade regeringen fram sin vårbudget för 2016. Den demonstrerar med all önskvärd tydlighet att regeringens intresse för jordbruk och landsbygden är synnerligen begränsat. Det enda vi ser är en omfördelning inom utgiftsområdet för de areella näringarna på blygsamma 37 miljoner till förmån för mjölkbönderna. I en statsbudget på nästan 900 miljarder är detta att betrakta som avrundningspengar.

Invandringens direkta avtryck i statsbudgeten kan uppskattas till mer än 100 miljarder. Samtidigt får nödvändiga satsningar på landsbygden stryka på foten. 

Jordbruk och skogsbruk skapar arbetstillfällen och genererar viktiga råvarubaser för värdeskapande förädlingskedjor i hela samhället. Vi vill därför se en sänkning av skatten på diesel för jord- och skogsbruk till dansk nivå, vilket skulle ge många företag på landsbygden ekonomiskt spelrum och tryggheten att fortsätta att satsa på sina verksamheter.

■■ För fler insändare, klicka här.

Vi vill också ge en betesersättning på tusen kronor per mjölkko och år som ett sätt att värna den svenska beteslagstiftningen och samtidigt ge svenska mjölkbönder en ärlig chans att nå rimlig lönsamhet. Andra satsningar är mer generella, såsom höjda reseavdrag och kraftigt reducerade löneavgifter för småföretag. I ett lite mer visionärt perspektiv vill vi se kraftiga incitament att gå från bidrag till arbete och i vår egen vårbudget lyfter vi fram vårt förslag med en skattebefrielse på inkomster upp till 150 000 per år.

Vi ser nu att Centern, Kristdemokraterna och Moderaterna har tagit intressanta initiativ som skulle gynna landsbygdens utveckling om de genomfördes. Men så fort det blir budgetomröstning i riksdagen så avstår allianspartierna från att samverka och följer därmed i praktiken den unkna gamla Decemberöverenskommelsen. Det är knappast att värna landsbygdens intressen.

Anders Forsberg (SD)

Landsbygdspolitisk talesman

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons