Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Moderaterna tar ansvar för den svenska ekonomin

Lena Asplund bemöter i dag den kritik som Henry Hult riktade mot henne i ett debattinlägg den 16 december.

Annons

I ett svar på min krönika skriver Henry Hult den 16 december att regeringen är passiv och inte gör något nu när många i Sverige drabbas av varsel och uppsägningar. Detta påstående faller på sin egen orimlighet när man tittar på vad alliansregeringen har presenterat av satsningar och stödpaket de senaste veckorna.

Henry Hult ifrågasätter det jag skrev om att socialdemokraterna vill förstatliga Volvo och Saab, men detta är inget som jag bara tagit i luften – det kommer från deras partiledare Mona Sahlin. Hon är även beredd att använda svenska folkets pensionspengar för att köpa upp Volvo och Saab. Att riskera våra pensionspengar på detta sätt vittnar om dåligt ekonomiskt omdöme.

Den 11 december lade regeringen fram ett stödpaket på 28 miljarder kronor till bilindustrin där pengarna allt väsentligt ska satsas på framtida utveckling av bilar. Ett av målen är att minska utsläppen, något som ligger i linje med EU:s miljömål och man tillför därför kreditgarantier för lån från Europeiska investeringsbanken. Kreditgarantierna ska kunna uppgå till som mest 20 miljarder kronor.

Därutöver föreslår regeringen undsättningslån för företag inom fordonsklustret som befinner sig ekonomisk kris med upp till fem miljarder kronor, samt tre miljarder kronor till ett aktiebolag som ska bedriva forskning och utveckla verksamhet inom fordonsklustret.

Fordonskrisen är en kris som även berör oss i Västernorrland. Fordonsindustrin står för 140 000 arbetstillfällen och drar in var sjätte exportkrona. En massarbetslöshet i Väst-Sverige smittar av sig till oss i Västernorrland.

Till detta kommer även de satsningar om 8,3 miljarder kronor för jobb och omställning som alliansregeringen presenterade den 5 december, där man bland annat vässar och förstärker arbetsmarknadspolitiken och förbättrar efterfrågan inom byggsektorn. De förslag som regeringen presenterade spänner över fem huvudområden:

Förstärkt stöd till nya arbetslösa och korttidsarbetslösa.

Förstärkt stöd för långtidsarbetslösa.

Förstärkning av yrkeshögskolan och gymnasial yrkesutbildning (yrkesvux).

Förstärkta satsningar på infrastruktur.

Förstärkt skatteavdrag för hushållstjänster i form av reparation, ombyggnader och underhåll av byggnader (ROT-tjänster).

Ordning och reda i ekonomin och investeringar i framtiden skapar förutsättningar för fler jobb i Sverige.

Alliansregeringen och moderaterna tar ansvar för svensk ekonomi och jobben för att möta den internationella oron och konjunkturavmattningen.

Detta är att med tillförsikt och ansvar regera landet.

Riksdagsledamot från Sollefteå

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons