Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Måste finnas sedelpress hos vänstern – era förslag om primärvården är en ekonomisk gåta

Annons

Svar på Vänsterpartiets debattartikel i Allehanda Ställ inte primärvården mot tre akutsjukhus – ska finnas bra vård i hela länet.

Varje människa ska själv ha frihet att styra sitt liv, sin hälsa och sin framtid. Att få vård när man behöver träffa en läkare som kan min sjukdomshistoria, är det viktigaste för att känna trygghet och tillit till vården. Särskilt för de med kroniska tillstånd och äldre med stora vårdbehov. Det behövs en allmänläkare för att hålla samman vården med andra vårdgivare.

Vi är överens med vänstern om att satsa 100 miljoner mer till primärvården men vi önskar att vi kunde satsa mer. Vänstern brukar stötta våra liberala förslag om bättre arbetsmiljö. Om hela vänsterblocket hade gjort det hade vi kunnat genomföra en rad åtgärder och behållit personal. Men hur vänstern får ihop en budget där allt ska vara oförändrat och samtidigt satsa på teknisk utveckling, bättre vårdkvalitet och jämlik vård, som kräver ökade resurser, är för mig en gåta. Det måste finnas en sedelpress på Vänsterpartiets kansli.

Jag är oerhört bekymrad över den stora bristen av allmänläkare samtidigt med ett vårdbehov som bara växer utan tilldelningen av resurser.

Jag är oerhört bekymrad över den stora bristen av allmänläkare samtidigt med ett vårdbehov som bara växer utan tilldelningen av resurser. När Vänsterpartiet säger sig vara rädda om väl fungerande vårdcentraler och vill liksom Liberalerna införa listningstak, men samtidigt kräver att lagen om vårdval rivs upp och att vinstförbud införs, blir det en märklig retorik. Att införa 6 timmars arbetsdag när vakanssituationen för läkare är mer än 50 procent, ger knappast fler läkartider.

Självklart ska det finnas en sammanhållen vårdkedja men hur man organiserar sjukvård på bästa möjliga sätt utifrån befolkningens behov, kan skilja beroende på demografi, geografi och andra förutsättningar.

Vi vill flytta verksamhet från den traditionella sjukhusvården till primärvården.

Vi Liberaler är positiva till en entreprenad av Sollefteå sjukhus. Vi tror att det kan skapa en utveckling med kortare beslutsvägar och entreprenörsanda. Vi ser ett gott exempel från Bollnäs sjukhus som samarbetar utmärkt med primärvården och de övriga sjukhusen.

Vi Liberaler vill stärka primärvården. Personalen på vårdcentralerna är hjältar. De kan mycket om mycket och ser hela människans vårdbehov. Vi vill flytta verksamhet från den traditionella sjukhusvården till primärvården. Allt fler kompetenser kan komma fler tillgodo och bli mer resurseffektivt med hjälp av digitala lösningar. Doktorn på nätet ska finnas på din vårdcentral.

Ingeborg Wiksten,

Liberalerna

 

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons