Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

M: "Vad är det som händer med vårt vackra Härnösand – dags att prata trygghet"

/

Annons

Vi har alltid varit sådana som vågat gå hem själva på kvällarna, inte varit rädda för mörker och inte heller varit rädda för att gå på stadsfest eller festival. Men något håller på att förändras dramatiskt även i vår hemstad, vårt vackra Härnösand.

Det är gängbråk i lekparker med dråpförsök som utgång. Företagare blir utsatta för stölder, förstörelse, försök till mordbrand och många känner otrygghet på sin arbetsplats.

Unga flickor blir ofredade och våldtagna på stadens stadsfest. Främmande män drar in oskyldiga barn i bilar. Knivslagsmål utbryter alldeles intill förskolan, vårdcentralen, kommunens storkök och asylboende av någon anledning.

Det är förstås, gängbildningarna, drogerna och kriminaliteten som har eskalerat och fördärvat tryggheten i staden.

■■ LÄS MER: Brandattentat mot Prisma – flera butiker håller stängt: "Brinnande föremål kastades in"

Det finns få saker som är så viktiga för att ett samhälle ska hålla ihop som tryggheten. Här har politiken ett stort ansvar. Det förebyggande trygghetsarbetet är en kommunal angelägenhet som det inte får tummas på.

I Härnösand ska alla känna sig trygga, medborgarna ska inte behöva ta saken i egna händer för att upprätthålla tryggheten. Vad gör då den politiska majoriteten med S, MP och V i dag för att skapa trygghet i Härnösand?

Fler fritidsgårdar är uppenbarligen inte rätt medicin för att skingra oroligheterna bland ungdomar. Det förstärkta mottagandet på Soludden var uppenbarligen heller inte särskilt lyckat.

Vad gör Rådet för Trygghet och Hälsa i kommunen för att få invånarna att känna trygghet? De som utger sig för att uppleva mest otrygghet av Härnösandsborna är pensionärerna – vad gör rådet för att de ska känna sig tryggare? Samtidigt säger en av tre kvinnor att de känner sig otrygga i sitt eget bostadsområde. Vad gör rådet åt det? Det kan inte bara vara polisen eller Migrationsverkets ansvar.

■■ LÄS MER: Oroligheterna i Härnösand fortsätter – två personer knivskurna i stort bråk

Härnösands kommun har under en längre tid varit på väg åt samma håll som Malmö, vilket är helt fel håll. Sossestyrda Malmö som länge brottats med bland annat dåliga skolresultat, stora problem med arbetslösheten, bilbränder och rivaliserande gäng som sätter skräck i staden.

Härnösand kommer att gå samma öde tillmötes om inget görs. Den utvecklingen hör inte hemma här.

Människor måste få arbete och kunna göra rätt för sig, arbetslinjen måste gälla även i Härnösands kommun. Vägen mot egen försörjning är vägen för att klara integrationsutmaningen. S-, MP- och V-politiken i Härnösand är inte lösningen på varken arbetslösheten, brottsligheten eller otryggheten. Någon måste ta ansvar och föra en handlingskraftig politik med ett politiskt ledarskap som gör skillnad. Vi moderater är beredda att göra det.

Vi vill vara tydliga med att de som gör fel ska ställas till svars för det, och att vi i Härnösand och Sverige har lagar och regler som är till för att följas. Därför måste vi ställa högre och tydligare krav på de som får uppehållstillstånd att de förväntas jobba och att göra rätt för sig, precis som för alla andra.

Det är dags för ordning och reda. Härnösandsborna förtjänar mer än snack och tomma löften som det inte blir någon verkstad av.

Anders Gäfvert

Oppositionsråd (M)

Ida Skogström

Kommunstyrelseledamot (M)

■■ LÄS MER: Polisens teori efter knivbråket i Härnösand: "Kan finnas koppling till stadsfesten"

■■ För fler insändare, klicka här.

■■ Läs och kommentera insändare på Ordet fritts Facebooksida .

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons