Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Kortare arbetstid ger fler jobb och bättre hälsa

/
  • ”Kortare arbetstid handlar inte om att det totalt sett ska jobbas mindre i Sverige, utan om att fördela arbetet bättre”, skriver skribenterna.

Annons

Anders Gäfvert (M) påstår på Allehanda.se den 14/8 att sänkt arbetstid ger sämre välfärd. Vi menar att det är tvärtom.

Genom att i större utsträckning dela på jobben kan vi sänka arbetslösheten, samtidigt som fler får en mer hälsosam balans i sina liv mellan arbete och fritid. Bland andra FN:s miljöorgan och EU-parlamentets miljöutskott inser att kortare arbetstid även minskar miljöpåverkan.

Kortare arbetstid handlar inte om att det totalt sett ska jobbas mindre i Sverige, utan om att fördela arbetet bättre. Om vissa jobbar mindre, så måste ju fler anställas för att få lika mycket jobb gjort. Redan i långtidsutredningen 1980 påpekades att utan 1970-talets arbetstidsförkortning hade det funnits en halv miljon färre jobb.

Normalarbetstiden sänktes fram till 40-timmarsveckan 1973. Efter det har vi blivit mycket rikare, men ensidigt tagit ut ökad produktivitet i högre löner istället för i kortare arbetstid.

Under Alliansens åtta år vid regeringsmakten har vi fått stigande arbetslöshet, nedskärningar i välfärden och en växande ohälsa på arbetsmarknaden.

En rapport från Försäkringskassan i våras visar att sjukskrivningarna blir både fler och längre. En viktig förklaring tros vara ökad psykisk ohälsa och stressrelaterade sjukdomar. Särskilt drabbade är kvinnor i offentlig sektor som måste få samma rätt till sänkt arbetstid som män i industrin genom avtal haft länge.

Göran Hådén

Maria Algotsson

Miljöpartiet Västernorrlands toppkandidater till riksdagen

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons