Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Inte tålamod vi behöver – resenärer och näringsliv har rätt till tåg som håller tiden

Annons
Liberalernas Erica Markusson menar att det måste kunna ställas krav på struktur för att få Norrtåg att fungera bra.

Svar till insändaren Vi har en hög punktlighet i tågtrafiken – med bra resekvalité publicerad 8 januari.

För att den pendlande föräldern ska få hem barnet från förskolan måste det till lite grädde till katten – så att katta lockas hoppa på råtta, som kan gnaga av repet, som kan leda oxen, som kan dricka vattnet och så vidare.

För att barnet ska hämtas i tid på förskolan krävs att de fyra nordliga länen kan enas om tydliga ägardirektiv till Norrtåg, som i sin tur upphandlar en operatör som kan underhålla sina tåg. Det krävs att Trafikverket upphandlar underhåll av en aktör som ser till att tågen håller ihop och att Post- och telestyrelsen ser till att förälder kan jobba på tåget.

Vi kan inte kräva att barn ska ha tålamod med förseningar eller ändrade tidtabeller som förlänger tiden på förskolan/fritids med timmar. Men vi kan kräva att det skapas en struktur för tågen som gör att var anställd och var uppdragstagare förstår vilket ansvar hen har för att tågen ska avgå i tid.

Vi kan inte kräva att barn ska ha tålamod med förseningar eller ändrade tidtabeller som förlänger tiden på förskolan/fritids med timmar.

Läs också: Elvy Söderström om tågproblemen: "Jobbar frenetiskt med att komma tillrätta med situationen"

Elvy Söderström (S) är regionfullmäktiges ordförande och ordförande i Norrtåg. Elvy Söderström har såväl mandat som inflytande att skapa lösningar för situationen, som är allvarlig. I dag, den 9 januari 2018, förlängdes en pendlares morgonresa med tre timmar och på kvällen tog hen inte sig hem. Det är inte okej.

Söderström menar i sitt svar att arbetsgivare och verksamhet måste anpassa sig till pendlares förutsättningar. Men att S i kommunen och regionen är beredda att anpassa förskolornas öppethållande till tågens förseningar och utöka vikariepooler för att täcka upp med personal har jag svårt att tro. Vi har resenärer och verksamheter som är beroende av att tågen håller tiden.

Vi liberaler är beredda att samarbeta och konstruktivt arbeta för utveckling och tillväxt av arbetsregionen. Precis som vi gjorde när vi åkte runt med buss och kampanjade för byggandet av Botniabanan. Och bara jag hinner hämta barnen i tid, så ses vi säkert på tåget.

Erica Markusson (L)

För Plus-kunder: Rekordmånga inställda tåg under årets första vecka – Norrtåg: "Har aldrig varit med om något liknande någonsin"

Läs också:

Har länge varit tröttsamt att tågpendla: "Nästintill omöjligt i nuläget"

Välkommen att prova en tågpendlares vardag Elvy – och välkommen till verkligheten

■■ Följ Allehanda Ordet fritt på Facebook

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons