Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Höjda statsbidrag är vad jag önskar i julklapp

Annons

Julen närmar sig. För de allra flesta är det en av de roligaste tiderna på året. Nu får vi tid och möjlighet att umgås med släkt och vänner. De allra flesta av oss får också några dagars sammanhängande ledighet.

Men alla har det inte lika bra. Det är många som har svårt att känna någon större glädje inför helgerna. De mer än 50 000 som varslats om uppsägning och ser hela sin ekonomi slås sönder. De många tusen som kommer att mista sin sjukersättning efter nyår på grund av ändrade regler.

De flesta av dem som drabbats är nog benägna att hålla med finansministern när han säger att de närmaste åren blir "riktiga skitår". Skillnaden är att Anders Borg inte kommer att drabbas personligen.

Vi går nu in i en mycket djup lågkonjunktur och många människor kommer att drabbas av arbetslöshet.

Lågkonjunkturen är visserligen inte regeringens fel men med en klokare politik hade i vart fall en del av uppsägningarna kunnat undvikas.

För mig är det svårt att smälta att regeringen tycker att det är viktigare att sänka skatten för höginkomsttagare än att ge resurser till kommuner och landsting så att de slipper säga upp personal.

Även om det inte är regeringspolitiken som är huvudorsaken till att så många blir arbetslösa, gör den borgerliga politiken att fler än nödvändigt drabbas av arbetslöshet.

Det är också regeringspolitiken som gör att många som drabbas av arbetslöshet står helt utan a-kassa. Dessutom bär den borgerliga regeringen skulden för att de flesta som är med i a-kassan får en mycket låg ersättning.

Att tusentals människor blir av med sin sjukersättning efter nyåret har inte heller det att göra med någon internationell lågkonjunktur utan är helt och hållet den moderatledda regeringens verk.

Jag delar finansministerns bedömning att vi har ett par mycket mörka år framför oss. Regeringens egna beräkningar visar att 150 000 fler kommer att bli arbetslösa de närmaste två åren.

Många människor kommer att fara väldigt illa. Därför behöver vi nu mer än någonsin väl fungerande trygghetssystem. Nu behövs både en a-kassa och en sjukförsäkring med anständiga ersättningsnivåer.

Dessutom behöver vi en politik som använder lågkonjunkturen till att rusta oss inför framtiden. Nu behövs kraftfulla insatser både för att skapa fler utbildningsplatser och fler praktikplatser för dem som drabbas av arbetslöshet.

Lågkonjunkturen drabbar också kommuner och landsting med kraftigt minskade skatteinkomster. Därför är det nödvändigt att staten nu ökar stödet till kommuner och landsting så att de kan behålla den personal som så väl behövs i skolan, vården och omsorgen.

Görs inte detta leder det inte bara till högre arbetslöshet – vi får också sämre kvalitet i skolan och sämre omvårdnad av våra sjuka och gamla.

Ökade statliga bidrag till kommuner och landsting skulle därför vara en mycket önskvärd julklapp. Tyvärr är det nog att hoppas på för mycket av den borgerliga regeringen.

God Jul och Gott Nytt År!

Hans Stenberg (s)

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons