Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies
Mest
läst

Alliansens politik ger näring - till utanförskap

Alliansen har gjort politik av att slå på dem som redan ligger och förvärrar därigenom utanförskapet, skriver Toni Lappalainen, ordförande för SSU Mjölby.

Annons

Sverige befinner sig i kris på många plan just nu. Vi ser hur industrierna försvinner och medens finansminister Anders Borg gnäller på bankerna och deras oförmåga att stötta hans horribla finanspolitik så befinner sig mer än 1,5 miljoner människor i utanförskap.

LO-tidningen hävdar att "utanförskap" endast är uttryck i alliansens retorik och tidningen Dagens Arena säger att utanförskap är ett mildare uttryck för utsortering, det må vara så men innebörden förblir densamma.

Utanförskapet är ett faktum i vårt samhälle och naturligtvis har den bilden förvärrats med alliansens "produkten först-politik". Nedmonteringen av de trygghetssystem som vi byggt upp på nytt efter borgarnas senaste sejour vid makten står sig tydlig och även alliansen förstår nu att man grävt sin egen grav.

Vi kan de närmaste åren räkna med färre investeringar i den privata sektorn, en kraftig ökning av arbetslösheten och en växande misstro mot parlamentets förfarande.

Det är självklart att alliansens nedmontering av Sverige som ett stabilt samhälle måste återställas, i första hand för att se till att Sveriges befolkning får en dräglig vardag med utgångspunkt på ekonomin.

Vi måste återställa arbetsmarknadsprogrammen för att så många som möjligt får chansen att återgå i sysselsättningen, med det sagt måste vi även hitta mänskligheten i dessa åtgärder.

Vi måste förstå att det är människor vi talar om här, att en människa som är sjuk eller varit borta från arbetsmarknaden under en längre tid inte ska tvingas ut i arbetslivet utan ges en trygg möjlighet att via olika åtgärder som gynnar personen i fråga få en möjlighet att pröva sig fram, det är vår skyldighet.

Alliansen har gjort politik av att slå ner dem som redan ligger, hur gynnas en person som varit sjuk längre tid av att man rycker undan stolen för denne och kräver att man ska söka jobb 40 timmar i veckan?

Tyvärr har alliansen på två år lyckats slå undan fötterna på över 1,5 miljon människor som idag befinner sig i utanförskap och värre blir det, tyvärr kan vi inte göra något annat protestera mot alliansens politik i ytterligare två år.

En grupp som är kraftigt överrepresenterad bland de människor som befinner sig i utanförskap är ungdomar mellan 18-25 år och som ordförande för SSU Mjölby ser jag detta som vår största utmaning någonsin.

Efter att själv upplevt skolan efter borgarnas senaste sejour vid makten är naturligtvis utbildning en av de viktigaste punkterna i vår agenda.

Under innevarande mandatperiod har utbildningsminister Jan Björklund fokuserat debatten på att införa betyg redan i första klass och även ordnat så beteende skall kunna betygsättas. Självklart är detta inget som är i närheten av godkänt.

Vi har inte sett någon förändring kring det faktum att nära hälften av lärarna i grundskolan saknar behörighet. När man dessutom tagit bort viktiga insatser i samhället som exempelvis Komvux så ökar naturligtvis möjligheterna för dem som vill läsa upp sina betyg för att i huvudtaget kunna konkurrera och få en möjlighet att försörja sig på egen hand.

Sedan valet 2006 kan vi också se hur antalet självmord ökat markant, en utveckling som är en starkt bidragande efterföljd av utanförskapet, en oro som också delas av Socialstyrelsen men tydligen inte av den avgående regeringen.

Toni Lappalainen

Ordförande SSU Mjölby

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Har du något att säga?

Skriv en debattartikel.

Skriv artikel

Mer läsning

Annons