Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operautbildning i Härnösand hyllas: "Att utmärka sig med många framgångsrika studenter är inte tur"

Studenter vid Härnösands folkhögskolas Operastudio har i år tagit hälften av platserna på operahögskolorna i landet.
– Det här är resultatet av våra otroliga sångpedagogers arbete. Och vi har en väldigt fin studiemiljö med bra sammanhållning här på skolan, säger Musiklinjen Kapellsbergs utbildningsledare Helén Lundquist-Dahlén.

– Att utmärka sig med många framgångsrika studenter är inte tur, det tyder på både pedagogisk skicklighet och konstnärligt kunnande, säger Leif Lundberg, professor vid Operahögskolan i Stockholm, i ett pressmeddelande.

Fyra av de sju som har antagits vid Operahögskolan i Stockholm kommer från den förberedande utbildningen i Härnösand, och på Operahögskolan i Göteborg har studenter från Kapellsberg tagit tre av sju platser.

– Musiklinjen Kapellsbergs Operastudio är utan tvivel den mest framgångsrika förberedande utbildning som finns i vårt land för ungdomar som vill kvalificera sig för att senare kunna söka in till högskoleutbildningar för operasångare, säger Leif Lundberg.

Mathilda Bryngelsson, Tessan-Maria Lehmussaari, Elisabeth Leyser och Ella Morin är antagna till Operahögskolan i Stockholm, och Sofia Newkumet har en av två reservplatser. Till Göteborg är Julia Andersson, Elisabeth Leyser och Sofia Newkumet antagna.

– Det känns fantastiskt att ha kommit in, säger Sofia Newkumet, som inte bara har fått en plats i Göteborg utan står också på reservplats till Operahögskolan i Stockholm.

Det har varit några hårda veckor med sångprover och sceniska antagningsprover för de operastuderande tjejerna innan de fick sina glädjebesked.

– Förberedelserna inför proven har varit frustrerande och psykiskt krävande, men när man väl står på scenen släpper allt, säger Tessan-Maria Lehmussaari.

Operastudenterna är redan specialister på musikaliskt berättande, scenisk- och vokal gestaltning. Nu är det dags att vidareutveckla begåvningen.

– Studenterna har fått tag i sina personliga grundröster, har bärighet, volym, timbre, uttrycksvilja och uttrycksförmåga. De gör bra ifrån sig vid sångproven, där de alltid gestaltar och inte bara gör ljud, säger Leif Lundberg.

Hur kan det då komma sig att Härnösands operaelever är så väl representerade på nationella utbildningar?

– Vi har verkligen ett fantastiskt team av lärare som investerar så mycket av sin tid i oss och då blir man taggad att göra sitt allra bästa, säger Julia Andersson som förklaring till att studenter från skolan tagit så många av utbildningsplatserna i Sverige.

Helén Lundquist-Dahlén, utbildningsledare på Kapellsbergs musiklinje, lyfter fram skolans sångpedagoger.

– Det här är resultatet av våra otroliga sångpedagogers arbete. Och vi har en väldigt fin studiemiljö med bra sammanhållning här på skolan, säger hon.

Tjejerna själva har sin egen förklaring till det härnösandska operaundret.

– Vi har väldigt bra pedagoger på skolan och vi peppar varandra i klassen, säger Elisabeth Leyser.

Ella Morin fyller i:

– Det gör att alla utvecklas och gör snabba framsteg.

* * *

För fler kulturnyheter varje dag: Följ kulturredaktör Katarina Östholm på facebook:

Läs mer kultur och hitta alla artiklar på vår hemsida

Kulturkrönikor:

Den odemokratiska staden – om den urbana diktaturen och byn som fostrade en statsminister

Jag behåller min yxa och in vedpanna - om hantverkets betydelse

Gerillagrönsaker och revolutionsfläsk - om mat som gör motstånd

Det är dags att plöja ned pengarna där de en gång växte fram - om landsbygdens villkor