Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Operasångare som är roliga clowner

Operasångare och clowner.
Produktionen "Leve alla galningar" är ett osannolikt möte mellan opera och clowner.

Klicka på bilden till höger för att se bildspel. 

Visst finns operan "Pajazzo" där Jussi Björling en gång i tiden sjöng just rollen som clownen som alla skrattar åt men som egentligen vill bli älskad.

Sångaren Joakim Berg och pianisten Johan Ullén har tidigare arbetat som clowner och musiker på samma gång i en berättelse om Don Quijote. Nu har de utvecklat det ytterligare med två operasångare, Ann Sofie Andersson och Margaretha Dalhamn, till föreställningen "Leve alla galningar".

När publiken på Härnösands folkhögskola, de flesta musikelever på Kapellsbergs Musiklinje, efter några minuter förstod att de glansfullt uppklädda sångarna i "Leve alla galningar" verkligen är som clowner började skratten och applåderna rasa.

Operasångarna talar med pipig clownröst mellan sångerna, gör miner och gester, man får som åhörare nästan nypa sig i armen, "drömmer jag eller är jag på cirkus och ser före detta operasångare som har bytt yrkesbana". Sångarna pratar också mycket med publiken och fångar upp och förstärker skratten.

Clownen är en person som roar och oroar. Som egentligen aldrig har för avsikt att vara rolig men ändå är rolig. Vi ser clownen som en uppriktig figur som aldrig ser ut att göra sig till för att vara rolig.

"Leva alla galningar" hade länspremiär i Härnösand i tisdags. Det var också den enda föreställningen i Ångermanland. Ytterligare fyra föreställningar ges i Medelpad i Scenkonstbolagets regi.