Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Operajubileum får dansk kritik

Annons

Operahuset i Sydney fyller 40 år vilket firas med ett stor jubileum den 20 oktober. Huset är åtminstone till det yttre en skapelse av den danske arkitekten Jørn Utzon vars vänner och anhängare nu är upprörda över att det

danska Kulturrådet och Konstrådet medverkar vid jubileet, skriver Politiken.

Hela inredningen, salarna och den stora glasväggarna stod helt emot Jørn Utzons ursprungliga idéer framhåller den danske arkitekten Mogens Prip-Buus som var Utzons högra hand under bygget som Prip-Buus beskriver som en av de största byggskandalerna någonsin. Han är "rasande över att man sänder det officiella Danmark för att fira Utzons operahus, när det i själva verket handlade om ett mord på ett operahus".

Chen-Yu Chui, forskare vid Aalto universitetet, och expert på Utzons arkitektur, säger att "operahuset skiner på utsidan men är som ett gammaldags hotell på insidan".

Den konservativa regering som kom till makten i Australien 1965 gjorde Utzon till syndabock för förseningar och ökade kostnader för det komplicerade bygget. Invändigt gjorde operahuset i stället av lokala arkitekter.

Mer läsning

Annons