Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Onoterade bolag rasade i värde

Annons

Onoterade svenska aktiebolag förlorade över en tredjedel av sitt sammanlagda värde förra året, och därmed är flera års värdeökning raderad.

2008 var ett svart år för små- och medelstora onoterade aktiebolag. Från att ha haft ett sammanlagt värde på 382 miljarder kronor 2007 rasade de till 241 miljarder förra året, en minskning med 37 procent. Värdet har sjunkit 16 procent mellan år 2004 då mätningarna startade och 2008, visar en undersökning av Allabolag.se och Adeqvat Företagsvärdering.

Det har varit en klar ökning varje år fram till 2006. År 2007 sjönk värdet lite och sedan kom jätteraset 2008, säger Sidon Benjaminsson, chefsanalytiker på Adeqvat Företagsvärdering.

Beroende av bilindustrin

Värst var nedgången i Västra Götaland där bolagen rasade med 48 procent mellan åren 2004 och 2008. Enligt Sidon Benjaminsson beror det på att många av de onoterade bolagen där är knutna till bilindustrin och har därför dragits med i den krisen. Bland de branscher som klarat sig sämst finns flera olika tillverkningsindustrier.

Länen i Norrland klarade sig relativt bra. Bolagen i Jämtland ökade sitt totala värde med 15 procent mellan 2004 och 2008, och värdet på Norrbottensbolagen gick upp 9 procent.

Följer börsen

Till de branscher som parerat krisen bäst hör telekommunikation, radio- och tv-sändning samt husbyggarbranschen. Enligt Sidon Benjaminsson har mätningarna visat att värdet på de onoterade börsbolagen följt Stockholmsbörsens upp- och nedgångar. 2008 gick börsen ner 42 procent, men under 2009 har den stigit kraftigt.

Man kan tänka sig att botten är nådd och vi kommer att se en ökning av värdet från och med i år, säger Sidon Benjaminsson.

Undersökningen bygger på boksluten från onoterade svenska aktiebolag med en årsomsättning på mellan 1 och 999 miljoner kronor. Den gruppen består av 60 766 bolag.