Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Onödigt höga salthalter i mat

Annons

Det finns mer än dubbelt så mycket salt i vissa livsmedelsprodukter jämfört med andra produkter av samma slag.

En enda portion kan ge oss mer salt än vad vi bör äta på en hel dag, anser Konsumentföreningen Stockholm.

Det är till exempel fem gånger mer salt i Lidls potatismos än i Icas och tre gånger så mycket salt i Coops Branflakes som i Willys Garant, konstaterar Konsumentföreningen Stockholm (KFS), efter att ha granskat salthalten i hundratals livsmedel i svenska butiker.

För mycket salt i maten kan bidra till högt blodtryck och därmed öka risken för stroke och hjärt-kärlsjukdomar. Rekommendationen i Sverige och internationellt är att vi inte bör äta mer än 5-6 gram salt per dag, men i genomsnitt äter vi dubbelt så mycket.

Större delen av det salt vi får i oss, 80 procent, kommer från maten vi köper i butik och äter på restaurang, enligt KFS.

"Allra mest salt hittade vi i en färdiglagad fryspizza och en oxpytt. En enda portion kan ge oss över sex gram salt vilket är mer än vad vi bör äta på en hel dag", säger Louise Ungerth, konsumentchef på KFS, i ett pressmeddelande.

Saltintaget har ökat kraftigt de senaste 40 åren. KFS anser att frågan kring att sänka saltmängden i livsmedel är något som uppmärksammats mycket internationellt, men att vi i Sverige inte utarbetat någon strategi för det.

Man har inte prioriterat den här frågan som man har gjort i andra länder, säger Louise Ungerth till TT.

Industrin är väl medveten om problemet, säger Ungerth.

De säger att det inte finns något tryck i den här frågan. Folk ringer till våra konsumentkontakter och är oroliga för socker och tillsatser, men salt är det aldrig någon som hör av sig om.

Konsumentföreningen vill även se tydlig märkning av saltinnehåll på förpackningar, och att joderat salt ska användas i högre grad inom industrin och restaurangbranschen.

FAKTA: Undersökningen

Konsumentföreningen har besökt livsmedelskedjorna Coop, Ica, Willys, Citygross och Lidl. Genom stickprov har föreningen granskat näringsdeklarationer på cirka 300 vanliga livsmedel.

För tio år sedan gjorde KFS en liknande granskning av livsmedel och man har nu jämfört saltmängden för några produkter.

En viss minskning av saltet har skett i vissa produkter, till exempel bröd, men andra innehåller mer salt än tidigare.

Mer läsning

Annons