Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtvistat ryskt hus till försäljning

Annons

Ryska handelskammarens hus på Lidingö är åter till försäljning på exekutiv auktion. Att utrikesminister Carl Bildt sagt att det kan skada de svensk-ryska relationerna hjälper inte.

Det finns ju ett domstolsbeslut från Högsta domstolen på att vi ska genomföra försäljningen, säger Henrik Brånstad, pressekreterare vid Kronofogden.

Det svenska beskedet tycks ha gjort ryska myndigheter rasande. Sverige hotas med "negativa konsekvenser".

Enligt nyhetsbyrån Interfax kallades Sveriges ambassadör Veronika Bard Bringéus i dag upp till ryska UD där hon fick ta emot en protestnot.

"Ambassadören fick veta att tvångsförsäljningen av handelsrepresentationen oundvikligt kommer att få negativa följder för de mellanstatliga relationerna. Ansvaret för en eventuell sådan händelseutveckling får helt och hållet läggas på den svenska sidan", heter det i en rysk UD-kommentar.

Ryssland kräver att Sverige garanterar säkerheten och okränkbarheten av den ryska beskickningen i enlighet med vad Sverige förbundit sig att göra enligt Wienkonventionen, heter det vidare.

Det har tidigare förekommit uppgifter om att Ryssland skulle komma att konfiskera den svenska ambassaden i Moskva som vedergällning om försäljningen blir av.

Huset ska säljas för att reglera en skuld som Ryssland har till en tysk affärsman. Redan i september 2012 hölls en auktion. Fastigheten var då värderad till 62 miljoner kronor. Den ende som bjöd var den tyske affärsmannen. Men hans bud på en miljon sågs som ett skambud och det blev ingen affär.

När Kronofogden nu gör ett nytt försök ligger prislappen på mer blygsamma 10,5 miljoner kronor.

TT: Hur kan den nya värderingen skilja sig så från den gamla?

Det är otroligt svårt att göra en värdering eftersom vi inte har tillträde till lokalen, säger Henrik Brånstad.

TT: Om någon köper den, hur gör man då om ryssarna inte vill flytta?

Då får köparen komma med en begäran om avhysning som vi får pröva enligt konstens alla regler.

Både ryska representanter och Carl Bildt har hävdat att fastigheten - som ser ut som ett vanligt hyreshus - har diplomatisk status. Vid visningen den 6 februari kommer spekulanterna med största sannolikhet inte att släppas in eftersom ryssarna motsätter sig försäljningen.

Själva auktionen sker den 18 februari.

Mer läsning

Annons