Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtvistat företag i stan

De är välklädda, pålästa och säger sig vara där för att kontrollera hemmets brandsäkerhet. Egentligen säljer de brandsläckare till höga överpriser. Försäljare från det omtvistade företaget Svenska säkra hem AB har kommit till Härnösand.

Annons

Efter att ha släppts in i hemmet för att "undersöka brandsäkerheten" erbjuder de bostadsägaren en brandsläckare - för 4 200 kronor. På andra håll i Sverige är företaget Svenska säkra hem AB redan känt för sina kritiserade försäljningsmetoder. I veckan knackade de dörr i Härnösand.

– De var väldigt välklädda och professionella, säger en påhälsad boende. Man får känslan av att de kommer från en myndighet eller något liknande. Sedan visar det sig att de försöker sälja jättedyra brandsläckare, direkt från bagageutrymmet på sin bil. Jag kan tro att det är många godtrogna personer som fallit dit.

Säljarna uppger att brandsläckaren är av speciell kvalité och överträffar allt annat på marknaden. Men hos räddningstjänsten i Härnösand är man kritisk till påståendet.

– Man ska inte köpa brandsläckare av dörrknackare, säger styrkeledare Hans Lindahl. De som finns i handeln är alltid testade och godkända, och man får en fullt duglig för 300-500 kronor. Tar man kontakt med försäkringsbolaget kan man dessutom få brandsläckare till reducerat pris eller gratis.

Svenska säkra hem AB har blivit omskrivet flera gånger på grund av sina försäljningsmetoder.

– Det finns inget vi kan göra så länge de inte gör något olagligt, och att sälja brandsläckare är tillåtet oavsett pris, säger polisinspektör Leif Rönngren i Härnösand.

Annons