Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omtvistad e-journal sprids i landet

Annons

Patienter i Uppsala län kan läsa sina journaler över internet. Snart gäller det även skåningar liksom Västmanlands och Jönköpings län.

E-journalerna välkomnas av patienterna. Men bland läkarna är entusiasmen inte lika stor.

Patienter har alltid haft rätt att få ut och läsa av sina journaler. Men Uppsala läns landsting var förra året först med att ge allmänheten möjligheten att komma åt journalerna även elektroniskt.

Om tre år kommer troligen hälften av alla landsting att ha infört e-journal, om tio alla, spår Sofie Zetterström, programansvarig för invånartjänster på Center för e-hälsa i samverkan.

Via e-tjänsten "Mina vårdkontakter" och med en e-legitimation kan man logga in sig i den egna journalen och ta del av diagnoser, behandlingar, utskrivna läkemedel, provsvar och - med vissa undantag - alla andra anteckningar.

I Uppsala län har hittills cirka 33 000 patienter utnyttjat den möjligheten. Ungefär hundra personer tillkommer varje dag, enligt projektledaren Benny Eklund.

Men läkarkåren är lagom förtjust.

Läkarna oroas över risken att patienter feltolkar journalanteckningar och att obehagliga eller känsliga uppgifter, exempelvis ett cancerbesked, når patienten innan han eller hon fått tala med läkare. Det finns också en oro över att sjukvårdspersonal censurerar sig själv när det gäller vaga eller mer perifera funderingar kring en patients sjukdomsbild.

De hårdaste läkarprotesterna har hörts just i Uppsala län. När det dessutom blev möjligt att på e-journalen se vilka som varit inloggade hävdade överläkaren och huvudskyddsombudet Anna Rask-Andersen att detta kunde utgöra en risk för vårdpersonalens fysiska säkerhet.

Så drastiskt uttrycker sig inte Sveriges läkarförbund, men är ändå kritiskt.

Karin Båtelson är ordförande i förbundets råd för läkemedel, it och medicinteknik. Hon säger:

Det är i grunden bra om patienter kan läsa sina journaler på nätet. Men det måste ske under ordnade former och kanske inte allt, huller om buller.

Läkarförbundet vill bland annat ha en inbyggd frist på två veckor för vissa prov- och remissvar innan en patient kan ta del av dem så att läkarna hinner validera dem och muntligen informera patienten.

Det handlar både om patientsäkerhet och om mänsklighet i vården, säger Båtelson.

Mer läsning

Annons