Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omstridd biblioteksombyggnad stoppas

Den omstridda utbyggnaden av Stockholms stadsbibliotek blir inte av.

Projektet är för dyrt, säger kulturborgarrådet Madeleine Sjöstedt (FP).

Samtidigt öppnas möjligheten för ett helt nytt bibliotek vid Slussen.

Det är det vinnande bidraget från Stadsbibliotekets arkitekttävling 2007 som ställer till med ekonomiska problem.

Projektet är helt enkelt för dyrt att genomföra byggnadsmässigt, säger Madeleine Sjöstedt (FP), kultur- och idrottsborgarråd.

Från början låg om- och utbyggnadskostnaderna på drygt 800 miljoner kronor, men enligt Madeleine Sjöstedt har kostnaderna drastiskt ökat till drygt 1,3 miljarder i och med en ny ekonomisk analys, gjord av ett konsultföretag på uppdrag av regeringen.

Väldigt tråkigt

Inga Lundén är stadsbibliotekarie i Stockholms stad och nåddes av nyheten under måndagen.

Det är väldigt tråkigt, särskilt eftersom jag tror att utbyggnaden skulle glädja många stockholmare, säger hon.

Hon är förvånad över de siffror som framkommit efter den ekonomiska analysen.

Så sent som förra våren låg kostnaderna på drygt hälften av de 1,3 miljarderna, men efter den här granskningen verkar kostnaderna ha sprungit iväg ordentligt, säger Inga Lundén.

Slussen

Madeleine Sjöstedt meddelar att en upprustning av Stadsbiblioteket fortfarande ska bli av. De pengar som skulle ha gått till utbyggnaden kommer att användas till annan biblioteksverksamhet i Stockholms stad.

Vi tittar även på att eventuellt uppföra ett bibliotek vid Slussen, men det kommer inte bli ett stadsbibliotek i så fall, det fortsätter Asplund-byggnaden vid Odenplan att vara, säger Madeleine Sjöstedt.

TT Spektra: Kommer det någonsin bli någon utbyggnad av Stadsbiblioteket?

I nuläget blir det ju inget. Men jag förutsätter som sagt att den upprustning som byggnaden har behov av blir av inom en snar framtid.