Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Ömsesidigt ansvar att isolera SD"

Statsminister Fredrik Reinfeldt (M) pratade på en pressträff i dag om sin oro över Sverigedemokraterna.

– Vi får respektera dem (Sverigedemokraterna) för att de har väljarstöd men vi behöver inte samarbeta med dem. Vi gör inga genomgångar av frågorna för att anpassa dem till Sverigedemokraterna. Det blir ökad osäkerhet i riksdagen, men vi tänker inte förändra vår politik, sade Reinfeldt.

– Jag styr inte över hur de röstar men jag ger inget i utbyte för hur de röstar.

Reinfeldt ville ännu inte tala om någon tidpunkt för kontakter med miljöpartiet.

– Vi ägnar enormt mycket tid åt att kommentera opinionsundersökningar och mycket mindre tid att diskutera valresultatet. Man måste stanna upp och ta in det som helhet. Man ska också få ha tid för reflektion och låta valresultatet få sjunka in och fundera över sitt vägval framöver, sade Reinfeldt.

– Det finns ett ömsesidigt ansvar för att isolera Sverigedemokraterna, konstaterade han.

– Hur ska man nu se på att Sverigedemokraterna som fått 330 000 röster. Deras kärna består, de vill se ett helt annat Sverige. Men det är inte samma sak som att deras röstande tycker likadant, fortsatte Reinfeldt.

– Hur ska vi nu hantera detta. Det som nu ska följa är att vi tar ansvar för det valresultatet som blev. Riksdagen ska ha upprop 4 oktober för att dagen därefter presentera en regeringsförklaring och ny regering.

– Vi ska använda tiden fram till dess att fundera och analysera valresultatet och före en dialog. Inte via medier utan med varandra.