Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Omhändertaget blont barn är romskt

Annons

Ett romskt par från Bulgarien är föräldrar till den blonda flicka, "Maria", som omhändertagits i Grekland. Släktskapet har bekräftats genom dna-undersökning, rapporterar AFP. Fallet har uppmärksammats därför att det par i Grekand som haft hand om barnet har anklagats för kidnappning.

Paret i Grekland har uppgett att flickans föräldrar är med på de tar hand om henne - även om det inte skett en adoption i enlighet med lagens krav.

Beskedet om att flickans föräldrar är från staden Nikolaevo i Bulgarien lämnades av en chefstjänsteman vid landets inrikesdepartement i dag.

När "Maria" omhändertogs fanns hon hos ett par nära staden Farsala i Grekland. Grekiska myndigheter konstaterade - också genom dna-test - att barnet inte var parets biologiska. Fosterföräldrarna förklarade att flickans biologiska mor inte hade haft möjlighet att dra försorg om henne.

Bilderna av "Maria" har lett till mängder av tips, omfattande internationellt letande efter anhöriga och förnyat hopp hos familjer till försvunna barn.

Den biologiska mamman har under utredningen uppgett att hon födde barn i Grekland för några år sedan och att hon lämnade ifrån sig flickan när barnet var sju månader. Mamman har nio barn till; hon kan inte säkert säga, utifrån bilderna, att "Maria" är det barn hon lämnade bort, men flickan liknar de nio barn som vuxit upp hos henne.

Hon säger också att hon är beredd att ta hand om "Maria" nu.

I kölvattnet av utredningen har grekiskt par gripits som misstänkt för att ha köpt en romsk bebis för motsvarande knappt 40 000 kronor. Paret i Aten ska ha sagt till polis att de fick flickan från en romsk kvinna i mars i år, när barnet bara var några veckor gammalt.

Privata adoptioner är lagliga i Grekland, men pengar får inte ingå i uppgörelsen.

Greklands högsta domstol har beordrat en omedelbar utredning av födelseattester som utfärdats de senaste sex åren.

Mer läsning

Annons