Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Omfattande skador efter stormen Ivar

Stormen Ivars härjningar syns över allt.

Tak som har slitits loss, omfattande trädfällning, materiella skador på egendom, inställda skolbussar och omfattande elavbrott.

– Dessbättre har ingen person kommit till skada, säger Håkan Söderholm beredskapsdirektör på Länsstyrelsen.

Uppskattningsvis 28 000 hushåll blev utan ström och många blev helt avskurna från omvärlden efter båda mobiltelefoni och vanliga telefoner slutade att fungera.

Förödelsen var omfattande på många ställen.

– Jag har aldrig varit med om något liknande. Vi uppskattar att minst 15 träd har blåst ned under natten, säger kyrkovaktmästare Kenneth Andersson i Härnösand.

Stora träd har vällts över gravplatserna och personalen jobbade för högtryck med att ta bort dem.

Flera tak har fått skador. I Härnösandsområdet drabbades bland annat Brännaskolan, Nobinas bussgarage och Teatern.

– Vi jobbar för fullt med att skydda taket på teatern med presenningar eftersom det ska komma nederbörd i helgen, berättar Bertil Pettersson på Hemsö fastigheter.

Petterson bor på Hemsön som var utan ström även under fredagen. Redan vid 5-tiden var flera Hemsöbor i farten med att röja bort träd på ön för att kunna ta sig till sina arbeten.

– Vi räknade ut att 52 träd låg över vägen, de flesta på sträckan från färjeläget till avfarten mot Dalom, berättar Pettersson.

De stora eldistributörerna har full verksamhet. Hos Hemab i Härnösand jobbar 50 medarbetare med insatser efter sviterna av stormen. Även personal som arbetar inom renhållningen arbetade med få elen tillbaka.

Stora delar av landsbygden var utan el, bland annat Häggdånger, Stigsjöområdet, Ytterfälle, Fröland, Finsvik, Hemsön, Ramvik och Roten. Totalt handlade det som mest om 4000 hushåll.

Även många hushåll blev utan vatten, framför allt i Sollefteå och Kramfors

– De flesta som är anslutna till mindre vattenverk är just nu utan vatten. Vi vet ännu inte hur många hushåll som är drabbade, men vi håller just nu på att inventera läget, säger Majed Safaee, Sollefteå Kommun.

I Kramfors så drabbades vattenverken i Hol, Torrom och Nyadal. I Härnösands kommun hushåll i Häggdånger och Viksjö.

På Johannesbergsgatan i Härnösand kapsejsade en garagepart. Ett antal bilägare fick skador på sina bilar.

Hos länsförsäkringar i Västernorrland går telefonen varm.

– Vi lunchtid hade vi fått en drygt 100 skadeärenden, från nedfällande träd till skador på fastigheter, berättar Anders Westman

Även tågtrafiken drabbades hårt av stormens framfart. Trafiken var avstängd under fredagen på grund av nedfallande träd.

– Trafikverket jobbar för fullt med att säkra spåren och vi vet inte i nuläget när man kommer gång med trafiken igen, berättar Torbjörn Westman på länsstyrelsens krisledningsstab.

Som mest uppmättes orkanstyrkor på uppemot 40 sekundmeter.

– Under en halvtimme mätte vi 38,6 sekundmeter vid vårt vindkraftverk på Skags udde, berättar Ola Jonsson i Nolavinds vindkraftförening.

Vid 15-tiden under fredagen var enligt Hemab fortfarande 2800 kunder utan el. Roten och Vike är två områden som vid den tiden ska ha fått tillbaka strömmen. Prioriteringsordning är enligt Hemab i första hand ledningar som är farliga för allmänheten, därefter högspänningsledningar sedan ledningar som berör många kunder.

Några timmar senare vid 19 var antalet kunder utan el hos Hemab sjunkit till 1700. Då hade även  Älandsbro, Ulvvik och Strinningen fått strömmen tillbaka.