Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Om två år går Umeå om Sundsvall som handelsstad

/
  • Så här är det tänkt att ihopbyggda Ikea och den nya gallerian söder om Umeå ska se ut. De beräknas stå klara om två år.

När Ikea och Ikanos galleria öppnar i Umeå är det kört för Sundsvall, och det vet de om, enligt Erik Sandemo på Svensk handel i Umeå.

Annons

Till sommaren börjar Ikea att bygga sitt nya varuhus, strax söder om Umeå. Om två år, vintern 2015/16 ska det stå klart.

Och de nya varuhusen som Ikea bygger är i regel på en bra bit över 30 000 kvadratmeter, medan det i Birsta är på 26 400 kvadrat.

– Vi har ännu inte exakt bestämt hur stort varuhuset i Umeå ska bli, säger Sara Paulsson, pressansvarig för Ikea.

Där ska även Ikano fastigheter att bygga en galleria lika stor som Birsta City.

– Ja, den kommer också att få 90–100 butiker och den byggs i två plan, som i Birsta. Men i Umeå bygger vi ihop gallerian med Ikea-huset, så att man slipper gå utomhus. Vi gör så numera och det hade varit bra med en sådan lösning i Birsta också, säger Jan Kristensson, vice vd på Ikano.

Gallerian kommer att domineras av kläder, skor, sportbutiker... Över hälften av hyresgästerna är redan klara. Dessutom ska den inrymma en Willys-butik i ena änden.

I en separat byggnad kommer Max att öppna en restaurang.

– Visst kommer Ikea i Umeå att påverka Birsta en del, men vi ska fortsätta att utveckla det framgångsrika Birsta City så att det känns nytt och fräscht, säger Jan Kristensson.

Martin Albrecht, chef för Ikea i Birsta, hoppas att man även i framtiden ska kunna locka kunder från Örnsköldsvik.

– Sundsvall har ju även mycket annat som drar, säger han.

Varuhuset har över 2 miljoner besökare per år.

– För kunderna blir det bra med ett Ikea i Umeå. De i det området får närmare och i vårt varuhus blir det inte lika trångt som det nu är vissa dagar. Det kan locka kunder här att besöka oss oftare, tror Martin Albrecht.

Sundsvall är i dag Norrlands handelshuvudstad. 2011 omsattes 7,8 miljarder kronor, mot 7,6 miljarder i Umeå – trots att Umeå har 20 000 fler invånare. Men i Sundsvall kommer 68 procent av kunderna utifrån.

Om två år tar Umeå över tronen, tror Erik Sandemo, för med Ikea och Ikano väntas försäljningen öka till 9 miljarder kronor.

Mer läsning

Annons