Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om samer i länet och utgrävningar i norska Snåsa

Annons

Intresset var stort när arkeologen Erik Norberg gästade Ådalens släktforskarförening. I konsthallen i Kramfors visade han bilder från utgrävningar som han och hans kollegor arbetar med i Snåsa, Norge.

Vi fick se lämningar efter olika boplatser, efter människor och djur. Särskilt björnen var ett viktigt djur i den samiska kulturen. Björnen som är det klokaste djuret har även släktskap med samerna, enligt en gammal legend. Björnen är sex gånger starkare än människan och tolv gånger klokare. Att hedra björnen var mycket viktigt och den begravdes likt en människa. Vi fick se utgrävningar av en ”hydda” där det fanns flera heliga platser, för de rådare, som var en slags nåjder eller schamaner, fast kvinnor! Här rådde ett matriarkat och ett annat sätt att räkna släktskap. Flickor var kvinnobarn och för att få föda pojkar var man tvungen att offra. Taket var öppet, för att kunna se stjärnhimlen och hålla tiden, men främst för att se jakten av himmelsälgen över himlen. Fanns det horn av älg och ren på gravarna, var det en symbol för liv och död och återfödelsen. Vi fick en resa i tiden från tusentals år sedan, fram till idag. Samerna ägnade sig åt jakt och fångst och sedermera renskötsel, vilken fortfarande är kulturbärare. Efter paus berättade Erik vidare om samer i vårt län, om Gunhild Snälla och Arne Ille som redan 1273 var inblandade i en gränstvist. Vi fick se bilder från Ulvön, där det också fanns samebefolkning. Samerna eller lapparna som de kallades då, var väl sedda, för sitt hantverk, sin skicklighet i andra sysslor, att göra ”tattargöra” samt även i Lunde, hos Stuvarkungen, fanns de som arbetskraft. Föreningen fick som avslutning i uppdrag att försöka hitta Lapp-Ante och Lapp-Gustaf i våra arkiv. Den förstnämnde på bild från 1930-talet. Vi fick även se hur ord vi använder idag, är ord från samiskan, ex. "nåk" och "köjes", alltså vanliga ord för en ångermanlänning. Efter lottdragning avslutades en mycket intressant och spännande kväll, där vi alla fått lära oss massor om Sveriges urbefolkning.

Agneta Sjöberg

Näraskribent

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel

Skicka in en artikel om något som berör dig

Med Allehanda Nära kan du skriva egna artiklar och få dem publicerade.

Skriv en läsarartikel