Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om ordens magi – trolldom, kamratskap och styrka i Bo R Holmbergs nya bok

Ord är magi. Att trä ordens tunna hud över de namnlösa tingen så att världen kan ta form och skepnad. Och kanske lite till – kanske kan orden faktiskt få världen att förändras.

Ordets magiska kraft ska inte underskattas. Ett ord kan sätta djupa spår som aldrig försvinner, en hånfull ramsa kan eka livet ut. Men ord kan också lyfta, befria, förvandla.

Boken "Det är Flanagan och jag" började just med ett ord. "Modstulen".

– Jag började fundera på ordet modstulen. Ett gammalt ord med rötter i folktron, man blir bestulen på sitt mod. Bestulen på sin styrka, sin kraft, sin framåtanda, berättar Bo R Holmberg.

Ur detta ord vecklades så småningom en hel berättelse ut – om en mormor som behärskar trollformler, om en mobbare och två pojkar som vill hämnas på honom, om kärlek och kamratskap på randen av ett stort mörker. Det är magins och sjukdomens mörker – för hur är det egentligen, kan man verkligen stjäla livskraft från en annan människa bara genom att slå in en pinne i ett träd? Och kan den personen i så fall dö av det?

Berättelsen är en kraftfull brygd som – trots att den är lättläst, skriven på Bo R Holmbergs kärnfulla prosa – öppnar många dörrar. Det finns inte så många svar men desto fler frågor; att författaren inbjuder läsaren att själv fundera och ta ställning, kanske också rannsaka sig själv, är en av bokens stora förtjänster.

Bo R Holmberg dammar av folktron och placerar den elegant och fullständigt trovärdigt i en nutidskontext. Det är nästan så att man själv får lust att läsa en och annan magisk formel ute vid husknuten.

"Det är Flanagan och jag" vänder sig till unga läsare som ännu inte upptäckt läsandets tjusning. Bo R Holmberg ger dem en rejäl knuff i rätt riktning.

* * *

Läs mer om kultur och följ Ångermanlands kulturredaktör Katarina Östholm på Facebook

Kulturkrönika: Dags att sluta med storstadsromantiken

Läs också: Uppskattad kulturfest i Örnsköldsvik

Läs mer: Sluta stadsplanera – det är dags att bygga ett helt Sverige