Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Om bara resten av Sverige var mer som oss

Ja, Sverigedemokraterna ”stärker ställningen som tredje största parti i norr”, som allehanda.se berättar i dag, om SCB:s stora partisympatiundersökning nedbruten i mindre geografiska områden.
Men varför välja den vinkeln?

Varför inte istället konstatera att ”Norrland vänder främlingsfientlighet och högerpolitik ryggen”? Faktum är att stödet för SD i den norrländska mätningen bara är drygt hälften så starkt som i rikssnittet – 10,9 mot 19,9.

Varför inte hellre peka på hur SD inte är mer än trea bland partierna som går framåt, sämre än både Socialdemokraterna och Kristdemokraterna?

En annan rimlig vinkel vore att återigen kolla om opinionen fortfarande skär landet i två delar, en blå del i söder och en röd i norr.

Den klyvningen är relevant, inte minst när moderata företrädare fnyser åt SCB-nedbrytningen med ett hånfullt ”Jaja, sossarna är så klart störst bland de som inte jobbar” och i den gruppen även räknar in äldre, som man väl kan tycka har ett helt arbetsliv av att ha gjort rätt för sig, bakom sig.

Eller varför inte prata lite mer om den kraftiga försvagningen av Moderaterna (och förvisso även Vänsterpartiet) bland Norrlandsväljarna?

Att SD får 10,9 procent i Norrland är inte dagens mest intressanta besked. Att nio av tio norrlänningar vänder dem ryggen är det däremot…