Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

TV: Tältande ungdomar dieselförgiftade i natt

Fem ungdomar sov i ett tält som rökfylldes av ett dieselaggregat.

Annons

En klass från Umeå universitet tältade vid Högberget i Kramfors under en tredagarsövning. Det handlar om en filial till universitetet i Sollefteå som läser Internationella kris- och konflikthanteringsprogrammet. De var i Kramfors för en vinterövning under ledning av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB.

Utbildingens övning handlar om att bygga upp camper i konfliktområden och eleverna har övat i ett par dagar. I dag tisdag skulle övningen avslutas. För några av elverna avslutades övningen tidigare än så.

Eleverna hade tält som uppvärmdes av dieselaggregat. Flera årskurser var på plats, och för fjärde året hölls den här kursen på Högberget i Kramfors. Klockan kvart i tolv natten mot tisdag väcktes en av ledarna. Två elever berättade att det luktade konstigt i ett av tälten. Det visade sig senare att rök från ett dieselaggregat tagit sig in i tältet. Fem av eleverna var också illamående och hade ont i huvudet.

De fem ungdomarna blev dieselförgiftade. Ångorna från dieselaggregatet gick in i tältet och fyra ungdomar fördes direkt med ambulans till sjukhus, medan en av dem på egen hand tog sig till Sollefteå sjukhus. Samtliga av de fem som drog i sig dieselrök har undersökts, klarat sig undan väl och vilar upp sig hemma i Sollefteå.

En anmälan till polis och arbetsmiljöverket har gjorts.

Ann Kristin Elfendal, är verksamhetschef på MSB.
- Exakt vad som orsakat olyckan vet vi inte i det här läget. Vi gjorde en anmälan direkt till polisen, säger Ann-Kristin Elfendal.

I nuläget, vid lunchtid på tisdagen har de inblandade eleverna valt att inte kommentera händelsen.

Allehanda.se återkommer med fler uppgifter.

Mer läsning

Annons