Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Nya uppgifter om kraschen på Hjulstabron

Öppningen av Hjulstabron, mellan Enköping och Strängnäs, var ett förslag från polispatrullen som följde efter Sundsvallsborna Dennis Olssons och Rasmus Björks bil.

Det nu åtalade polisbefälet ringde upp brovakten och under samtalet säger befälet bland annat: "Ja, får se hur det här går då...".

Annons

Under tisdagen kom åtalet mot polisens vakthavande befäl. Beslutet han tog har kritiserats och åklagaren anser inte att insatsen stod i proportion till de brott som de unga männen misstänktes för.

Den 24 år gamla Mitsubishin hade de unga männen köpt samma dag som de åkte iväg från Sundsvall mot Eskilstuna, där Rasmus Björks dåvarande flickvän och son bor.

Efter en tjuvtankning tog en polispatrull upp jakten på dem. För att få stopp på den fartfyllda och till synes vingliga färden föreslår en av de efterföljande poliserna att det sätts upp ett fast hinder på Hjulstabron. Det framgår av inspelade samtal.

Polisens vakthavande befäl hörsammar önskemålet och ringer upp brovakten som startar öppningen av bron.

I samband med att den polispatrullen får veta att Hjulstabron har öppnats får polisbilens förare order om att slå av på takten för att inte stressa föraren av den flyende bilen.

I förhören framgår det också att Rasmus Björks flickvän pratar med honom i telefonen när olyckan sker. Hon hör Rasmus ropa "kör, kör, kör" till Dennis Olsson, sedan hörs skrik och en smäll.

De efterföljande poliserna konstaterar i ett samtal med vakthavande att ynglingarnas bil har gått genom avspärrningen. De stannar sin bil, skyndar fram och ser hålet i isen. Ett hål som det bubblar upp luft ur.

Poliserna söker sedan efter personer vid bron tills räddningstjänstens personal anländer.

Ett par i en annan bil blev omkörda av den flyende duon på bron. Deras bil stod stilla intill bommarna när männen körde in i avspärrningen. De såg aldrig några bromsljus och båda chockades av synen.

I förhöret med det vakthavande befälet säger han att han inte kände till att det går att fälla bommarna på bron utan att den också öppnas. När allt är över och han inser att de unga männen har dött i djupet under bron inser han att åtgärden kommer att ifrågasättas.

Han säger: "Det förstod jag. Och att det här kommer att bli en jättegrej, ja och sen, ja men vi har inte gjort något fel kände jag".

Med i materialet finns också uppgifter om en broöppning som gjordes 2010 i syfte att stoppa en bil. Den föraren var på rymmen från psykiatrin. Han uppges ha varit påverkad och hade självmordstankar. Det togs beslut om att bron skulle öppnas och mannen vände sin bil vid avspärrningen. Vid polisen säger man sig inte känna till att bron har använts som ett fast hinder vid något annat tillfälle.

Mer läsning

Annons