Annons
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olofsson: Ett fall framåt

Annons

Näringsminister Maud Olofsson ser dagens besked om att kinesiska Geely köper Volvo Personvagnar av Ford som "ett fall framåt". Även Socialdemokraterna är positiva. Men Unionen-facket på Volvo är oroligt över vad Geely egentligen vill med den svenska bilklenoden.

Näringsministern betonar dock att mycket återstår att lösa.

Mycket återstår och det här är ett ytterligare steg i den här processen innan det kommer till en färdig försäljning. Det finns fortfarande många viktiga frågor att lösa och det är en komplicerad försäljningsprocess, säger Maud Olofsson till TT och fortsätter: Det återstår mycket att göra på den kinesiska sidan. Men det är bra att Ford nu anser sig vilja fortsätta förhandla med Geely.

Även Socialdemokraterna välkomnar beskedet om att Geely tar över.

"Detta innebär stora möjligheter till en bredare industriell lösning och en öppning till den stora och växande kinesiska marknaden", skriver Socialdemokraternas näringspolitiske talesman Tomas Eneroth i ett pressmeddelande.

Han efterlyser nu snabba besked om lån och lånegarantier.

Unionen-facket på Volvo är dock oroade över nyheten.

Det är fortfarande oklart vad Geely egentligen vill med affären, och det gör mig orolig. Och även om vår bilförsäljning nu ökar igen, är faktiskt Volvo PV ännu ett förlustbolag. Och hur Geely vill lösa det vet vi ju inte, säger Sören Carlsson, ordförande för fackförbundet Unionen på Volvo Personvagnar i Göteborg.

Under onsdagseftermiddagen satte sig flera av de fackliga organisationerna på Volvo PV i samtal för att diskutera affären.