Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olmert ville byta mark med Abbas

Den israeliska dagstidningen Haaretz avslöjar hur Israels förre premiärminister Ehud Olmert ville byta mark med palestinierna i ett utkast till fredsavtal.

Planen ska ha presenterats för den palestinske presidenten Mahmud Abbas hösten 2008, men ledde aldrig till något genombrott.

Enligt tidningen ville Olmert annektera 6,3 procent av Västbanken, områden där tre fjärdedelar av de uppåt 300 000 israeliska bosättarna lever. I utbyte var Olmert redo att ge palestinierna markytor motsvarande 5,8 procent av Västbanken i det som i dag är Israel.

Det handlade om glesbefolkade områden söder om Västbanken och öster om Gazaremsan, skriver tidningen, som också publicerar en karta.

Enligt tidigare uppgifter om förslaget var Olmert även beredd att ge palestinierna kontroll över palestinska delar av östra Jerusalem och en förbindelselänk mellan Gaza och Västbanken. Hur frågan om de palestinska flyktingarna skulle lösas var dock oklart.

Olmerts kansli hävdar att Abbas aldrig svarade på förslaget. Enligt Haaretz vill Olmert nu att hans karta ska ligga till grund för en nystart för fredsförhandlingar med palestinierna.

Hans efterträdare Benjamin Netanyahu har dock inte anammat planen, och palestinierna vägrar förhandla så länge Israel fortsätter bygga på ockuperad mark.