Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Olle Kågström var en av de första från Kåge att läsa vidare till studentexamen

Vår pappa, Olle Kågström, Örnsköldsvik har avlidit i en ålder av 90 år.

Detta minnesord skrivs en ledig dag bland vita skidspår, en perfekt miljö för att glida genom pappas liv. Att åka skidor var en av hans passioner, precis som han älskade stugan i Solumshamn utanför Härnösand på somrarna.

Han växte upp i Kåge norr om Skellefteå. På bondgården – där det ingick ett garveri – fick han tidigt hjälpa till med allt, precis som andra barn vid den tiden.

Men hans liv skulle förändras radikalt. Som en av de första skoleleverna i Kåge fick han läsa vidare i Skellefteå, vilket ledde till studentexamen och Uppsala universitet. Pappa deltog med liv och lust i studentlivet och sjöng bas i den legendariska manskören Orphei drängar, men allra viktigast var att han träffade Dagmar från Härnösand. De gifte sig 1953 och fick fyra barn: Per, Mats, Lars och Anna.

Mamma och pappa jobbade som lärare och pappa undervisade i svenska och historia på gymnasiet, större delen av tiden i Örnsköldsvik där paret bodde i 50 år. Pappa sjöng i stans kammarkör och var med om att bilda föreningen Kulturens vänner, och paret fick fina år som pensionärer – inte minst tack var de tio barnbarnen.

Men 2006 drabbades bägge av sviktande hälsa och 2012 avled mamma. Pappa bodde de sista åren på Ugglans äldreboende i Härnösand, en tung tid men den innehöll även glada stunder, som en båttur upp för Ångermanälven.

Det blåste kallt den dagen och många passagerare stannade inne i salongen men pappa stod kvar ute vid fören och berättade, gång på gång, hur bra han mådde. ”Det här har jag velat göra i hela mitt liv”.

Ja, det finns många vackra minnen men vi kan även låtsas att pappa lever än i dag, som nu när jag skrivit klart och ska ta en skidtur. Tänk om han står vid ytterdörren och väntar. Han har som vanligt varit uppe långt tidigare än vi andra och gjort i ordning skidor till alla. Där efter har han vandrat runt lite rastlöst, men nu – äntligen – får han åka ut. I spåret.

För syskonen: Per Kågström