Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oljepersonal evakueras i Nordsjön

Annons

Energibolag med verksamhet i norska delen av Nordsjön evakuerade i dag en del personal till fastlandet inför det vinteroväder som väntas dra in på torsdag.

I Nordnorge har vädertjänsten varslat om vindar upp till orkanstyrka.

På kusten har vinden redan ökat på till full storm, och det är mer vind att vänta. Vissa av våra modeller antyder att det kan bli orkan till havs utanför det nordnorska länet Troms, med vindbyar över 45 meter i sekunden vid kusten, säger meteorolog Erik Samuelsen i staden Tromsø.

Flygplatsen i Tromsø har stängts.

Conoco Phillips flyttade 157 personer från det stora Ekofiskfältet. BP evakuerade 120 från Valhall.

Norska Statoil, störst i området, var ett av flera bolag som för dagen inte hade några uppgifter att lämna om eventuella evakueringar.

Produktionen i dag påverkades inte.

Vägen mellan norska Narvik och Kiruna, E10, har stängts på grund av väderförhållandena, skriver Narvikstidningen Fremover. Under dagen har man tillämpat kolonnkörning över fjället vid Riksgränsen och vid 19-tiden stängdes vägen helt.

Varningarna för oframkomliga vägar gäller länen Nordland, Troms och Finnmark - i höjd med och norr om Norrbottens län.

Flera flygavgångar till eller från städerna Bodö, Narvik och Tromsø har ställts in.

Ett av den norska kustbevakningens fartyg Andenes gick i kväll på grund vid Rødbergodden i Troms, skriver nyhetsbyrån NTB. Det finns 67 personer ombord, bekräftar räddningsledaren.

Fartyget ska ha kommit av skäret för egen maskin. Fartygets egna dykare har varit nere för att inspektera skadorna och Andenes antas kunna ta sig till hamn för egen maskin. Räddningshelikoptern har vänt tillbaka till Bodø.

Enligt vad sjöräddningen uppger för lokaltidningen Nordlys är det inte fara för några människoliv.

Mer läsning

Annons