Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljeolycka orsakade eldhav i Nigeria

Mellan 70 och 80 människor, däribland många skolbarn, brändes till döds när en tankbil exploderade på en väg i södra Nigeria, rapporterar nigeriansk press.

Enligt uppgift sköt en polis ett skott för att hindra förbipasserande att samlas kring tankbilen, som kört ner i ett hål och vält. Omedelbart efteråt exploderade tankbilen i ett eldhav som uppslukade minibussar, bilar och åskådare omkring olycksplatsen.

En av minibussarna var full med skolbarn, sade ett ögonvittne till tidningen The Nation.

Lastbilen välte på väg mellan Onitsha och Enugu i södra Nigeria i fredags.

Flera närvarande berättade enligt lördagspressen att en polis ville driva bort nyfikna och därför sköt för att skrämma människor som försökte samla upp den utläckande oljan.

Minst fem minibussar fulla med passagerare och två bilar hamnade i eldhavet.

Delstaten Anambras trafiksäkerhetschef Ben Ekenna medgav att vägarna i området är dåliga.

Om inget görs kommer sådana här tragedier att hända igen.

Trots de dåliga vägarna håller chaufförer ofta halsbrytande fart.

Nigerias president Umaru Yar'adua lovade att förbättra järnvägar och vägnät när han valdes 2007.

I somras sade Apollos Jediel, koordinatör vid Nigerias räddningsverk, att massakrerna på vägarna borde behandlas som en nationell katastrof.

Vi konfronteras dagligen med en epidemi som dödar och lemlästar i nivå med stora infektionssjukdomar som malaria, tbc och hiv/aids.