Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljebolag ersätter indianer för gas

Annons

Det amerikanska oljebolaget Chevron har gått med på att betala ut nästan 46 miljoner dollar i utebliven ersättning för naturgas som utvanns på federal mark och på mark där rättigheterna tillhörde urfolk.

Chevron och två andra bolag som numera ägs av Chevron - Texaco och Unocal - anklagas för att mellan mars 1988 och november 2008 ha bokfört får låga värden på gas från områdena och de betalade därför ut för lite i royalty, meddelade det amerikanska justitiedepartementet i onsdags.

Merparten av utbetalningarna ska göras till den federala amerikanska skattemyndigheten, till delstater och till fonder som kontrolleras av indiangrupper.

Chevron framhåller i ett pressmeddelande att bolaget ingalunda medger att man skulle ha vilsefört någon om värdena på naturgasen med avsikt. Chevron samtycker till en uppgörelse i frågan för att få stopp på en utdragen och kostsam rättsprocess, heter det.