Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oljebolag ersätter indianer för gas

Det amerikanska oljebolaget Chevron har gått med på att betala ut nästan 46 miljoner dollar i utebliven ersättning för naturgas som utvanns på federal mark och på mark där rättigheterna tillhörde urfolk.

Chevron och två andra bolag som numera ägs av Chevron - Texaco och Unocal - anklagas för att mellan mars 1988 och november 2008 ha bokfört får låga värden på gas från områdena och de betalade därför ut för lite i royalty, meddelade det amerikanska justitiedepartementet i onsdags.

Merparten av utbetalningarna ska göras till den federala amerikanska skattemyndigheten, till delstater och till fonder som kontrolleras av indiangrupper.

Chevron framhåller i ett pressmeddelande att bolaget ingalunda medger att man skulle ha vilsefört någon om värdena på naturgasen med avsikt. Chevron samtycker till en uppgörelse i frågan för att få stopp på en utdragen och kostsam rättsprocess, heter det.