Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika signaler om finansstupet

Annons

Hotet om finansturbulens hänger likt mörka moln över Washington under julhelgen. Republikaner i kongressen ger nu motstridiga signaler om ifall de kan gå med på att kompromissa med demokraterna.

Nervositeten är påtaglig för att USA ska falla ned i finansstupet med automatiskt höjda skatter och hårda åtstramningar efter nyår.

Om vi låter det ske är det mest konsekvensdigra, ansvarslösa kongressbeslutet på länge, kanske i Amerikas hela historia, säger den oberoende senatorn Joe Lieberman.

Innan president Barack Obama åkte till Hawaii över julhelgen lanserade han en tillfällig lösning. Den innebär att kongressen förlänger föregångaren George W Bushs skattesänkningar och samtidigt fördröjer beslut om nedskärningar, bland annat på försvaret.

Den republikanske senatorn John Barrasso tror att Obama i själva verket inte vill ha någon kompromiss, för att sedan kunna skylla misslyckandet på republikanerna.

Jag tror att han ser en politisk seger på botten av stupet, säger Barrasso.

Men senator Kay Bailey Hutchison, också hon republikan, hör till dem som slår an en försonligare ton. Hon kan tänka sig att stödja presidentens förslag om en tillfällig uppgörelse.

Det kan vara ett sätt eftersom vi inte kan lösa allting under fyra dagar, säger hon enligt The New York Times.

Mer läsning

Annons