Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Olika bedragartyper på Instagram

Annons

Bedragarna har hittat in i det populära fotodelningsprogrammet Instagram. Det finns en "snäll" sort, som i en idols namn kommunicerar med tioåringar.

Sedan finns det vanliga fifflare som bara vill blåsa dig på pengar.

Numera Facebookägda Instagram har över 100 miljoner användare varav en stor del är barn och ungdomar. I Instagram laddar man upp foton och precis som i andra sociala nätverk väljer användaren vem han eller hon vill följa och vem som ska tillåtas se de egna bilderna. Minst lika viktiga är kommentarerna till bilderna och de kan komma från oväntat håll.

När en tioårig svensk tjej nyligen lade upp en bild på sin kanin Putte och i ett annat sammanhang talade om att hon älskar filmen Hunger Games blev huvudrollsinnehavaren Jennifer Lawrence en av hennes följare.

Kommentarerna var helt oskyldiga, typ "jag ser att du älskar Hunger Games" och "hur uttalar du Putte?"

Inte ens tioåringen gick på att det verkligen var Jennifer Lawrence i andra änden på nätet. Det var naturligtvis en pr-människa på filmbolaget som med hjälp av en sökmotor fått nys om den tioåriga svenskans intresse och vars huvuduppgift det är att hålla det intresset levande till de kommande filmerna i trilogin.

Men Instagram är precis som Facebook en marknadsplats och trängseln älskas av ficktjuvar och bedragare. Det finns gott om falska profiler som i sina kommentarer har länkar till både det ena och andra som bara har det gemensamt att det kommer att kosta pengar. Spam och nätfiske helt enkelt.

Det är naturligt att bedragarna följer med till nya populära program och de utnyttjar som vanligt vår nyfikenhet och viljan att klicka på länkar, säger Per Hellqvist på datasäkerhetsföretaget Symantec.

Fakta: Så undviker du bedragarna

Sätt ditt konto till Private. Då kan du själv avgöra vilka som ska kunna följa dig.

Tillåt inte vem som helst att följa dig. Ignorera om du misstänker att kontot är falskt.

Klicka inte på länkar om du inte vet var de leder.

Överväg att säga nej till följare utan egna bilder.

Rapportera suspekta konton till Instagram.

Mer läsning

Annons