Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ola Rapace siktar på Frankrike

Annons

Rollen som Bondskurk har öppnat nya dörrar för Ola Rapace. Men det är inte Los Angeles som lockar.

Helst av allt vill jag spela in på franska, säger 41-åringen till TT Spektra.

Med "Wallander" blev han kriminalinspektör Lindman med hela svenska folket och på söndag dyker han upp i rutan i SVT:s polisdrama "Odjuret", där han spelar en sörjande pappa som tar lagen i egna händer.

Tv-filmen baserade på Roslund & Hellströms kriminalroman med samma namn.

Han har som sagt spelat ofta spelat polis på film. Men Ola Rapace säger att han är färdig med förutsägbara kriminalare.

Vi gör så mycket dussinfilmer i polisgenren som får oproportionerligt mycket ekonomiskt stöd i dag. Det är onödigt att slösa bort så mycket tid och pengar för något som bara passar till lördagsgroggen framför tv:n, säger "Skyfall"-stjärnan som för tillfället håller på att spela in en serie filmer i 50-talsmiljö baserade på Maria Lang-deckare. Jag spelar polis, men det vi gör är ändå med en högre konstnärlig ambitionsnivå än en vanlig "Beck" eller "Wallander". Jag tycker inte ens att det är samma genre.

Boxningsfilmen dröjer

Arbetet med filmen "Sånt är livet" där Ola Rapace ska spela boxaren Bosse Högberg med ex-frun Noomi Rapace som Anita Lindblom började redan 2009 men har, minst sagt, dragit ut på tiden. I nuläget finns inte ens någon inspelningsplan, men han försäkrar att det inte kommer rinna ut i sanden.

Det har varit så många besvikelser med det där så jag orkar inte tro på någonting längre. Men både Noomi och jag är för envisa för att ge oss, så det kommer bli av.

Ola Rapace är dock inte sysslolös. Efter "Skyfall" rullar erbjudandena in och i vår hoppas han kunna börja med en film i regi av Tarik Saleh.

Det är inte helt klart, men det är vad jag helst skulle vilja göra. Jag har inte motivation längre att göra saker som handlar om människor och relationer som jag inte bryr mig om. Då sätter jag mig hellre på Ica och säljer filmjölk.

Parisdrömmar

Men ännu hellre drar han söderut och filmar på franska, en dröm han har haft länge.

Det händer mycket där och fransmännen gör bra grejer, så om ett år skulle jag gärna sitta i Paris och diskutera en scen med någon cool fransk regissör, säger Ola Rapace som inte är särskilt lockad av någon USA-flytt. Grejen är att Hollywood är Europa. De filmar allting här nu så egentligen finns det inga gränser kvar, det är mest media som håller i den där "Hollywoodbilden". De Hollywoodprojekt som jag diskuterar nu ska ju filmas i London, Rumänien eller Prag.

TT Spektra: Så vi kommer få se dig i fler stora produktioner snart?

Det är ju spännande med stora projekt som har mycket pengar och som får mycket uppmärksamhet. Det är bara hyckleri att säga att man inte är intresserad av det. Vem fan vill inte vara med de stora grabbarna och leka?

Mer läsning

Annons