Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okunskap om hiv stigmatiserar

Annons

Trots stora medicinska framsteg ses hiv fortfarande som något dödligt och bärarna stigmatiseras, enligt Smittskyddsinstitutet.

Bland annat rättsväsendets bemötande av smittade måste förändras, anser myndigheten.

Risken att smittas av hiv i samband med samlag är mycket liten. Förutsatt att personen i fråga får adekvat behandling för sin sjukdom. Används dessutom kondom är den i det närmaste minimal.

Smittsamheten avgörs av virusnivåerna i blodet. Studier har visat att personer som har rätt behandling, kontrolleras regelbundet och inte har några andra sexuellt överförbara sjukdomar i princip inte smittsamma. Smittrisken är otroligt låg. Den kanske är helt noll, även om det inte har bevisats ännu, säger Jan Albert, professor i smittskydd vid Karolinska institutet.

Denna nya kunskap gör att förutsättningarna för tidig diagnos och behandling måste förbättras, konstaterar Smittskyddsinstitutet (SMI) i en ny rapport.

En annan konsekvens är att samhällets bemötande attityder till dem som lever med hiv måste förändras. Inte bara inom sjukvård och skola, utan även inom rättsväsendet, skriver myndigheten.

I dag är det enligt rättspraxis brottsligt för en person som är medveten om sin hiv att ha oskyddat samlag. Personen i fråga kan dömas till flera år i fängelse för grov misshandel eller försök till grov misshandel. Även om risken för smitta i praktiken alltså är mycket liten, om personen får behandling.

Trots medicinska framsteg lever bilden av hiv som en livsfarlig sjukdom kvar och rädslan för sjukdomen är fortfarande stor, enligt SMI. Okunskapen leder till sämre livskvalitet och stigmatisering av de 6 500 som lever med sjukdomen, skriver företrädare för smittskydd och vård i ett debattinlägg.

Bättre kunskap behövs i samhället om hur viruset smittar och vad det innebär att leva med hiv, konstaterar de.

Hiv är fortsatt en väldigt allvarlig sjukdom, men med rätt behandling ska den inte behöva påverka livslängden nämnvärt. Nyckeln till att få stopp på epidemin är att hitta dessa personer så tidigt som möjligt. Det har blivit ännu viktigare än tidigare, med tanke på de framsteg som gjorts, säger Anders Tegnell, statsepidemiolog.

Rättsväsendets attityder till hiv-smitta har redan börjat ändras. I Malmö tingsrätt dömdes nyligen en hiv-smittad man till ett års fängelse och 150 000 kronor i skadestånd efter att han haft samlag med fyra personer. Detta trots att han behandlades för sin hiv och ingen av personerna blev smittad.

Domen överklagades och nu har hovrätten släppt mannen i väntan på dom, ett tecken på att domen kommer att mildras eller ogillas helt när den meddelas den 29 oktober.

Hovrätten gjorde sin bedömning efter att ha tagit del av ett yttrande från Smittskyddsinstitutet. I yttrandet framgår att risken för smittöverföring är mycket liten förutsatt att personen i fråga får adekvat behandling för sin sjukdom.

SMI anser sig inte kunna uttala sig om huruvida rättsväsendet bör ändra på praxis.

Det tar vi inte ställning till över huvud taget, säger Anders Tegnell. Inom både rättsväsendet och allmänheten finns en föreställning om att hiv är en väldigt smittsam sjukdom, men så är det inte, säger Jan Albert. Om jag eller min fru hade varit smittade hade vi nog haft oskyddat sex, med den kunskap vi har i dag.

Mer läsning

Annons