Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

"Oksanens kritik är osaklig"

Västernorrlands Brysselkontor, Mid Sweden European Office (MSEO), kommer att finnas kvar och fortsätta sin verksamhet. Under hösten kunde kvarvarande ägare efter långa diskussioner enas om vissa förändringar i finansiering och organisation. Landstinget i Västernorrland har mycket tydligt drivit på detta beslut, med starkt stöd från länsstyrelsen i vårt län. Som ende delägare ökar landstinget sitt stöd 2015 med cirka 500 000 kronor per år.

Oksanens kommentar i tidningen är enligt vår mening osaklig i fråga om landstingets roll. Det är ett komplicerat arbete att förändra ett samarbete med så många parter inblandade. MSEO utvärderades 2013 och resultaten har diskuterats vid flera olika möten i ägarrådet. Översyn av uppdrag och organisation har givetvis också varit med i samtalen. Från landstingets sida har vi hållit en klar linje: Vi vill behålla ett kontor i Bryssel med hög kompetens, tydligt uppdrag och en chef. Vi har avvisat en återgång till att ha fler tjänstemän på hemmaplan, som några andra parter förespråkat.

Landstinget övertar nu ansvaret för personalen från 2015 i egen regi. Kommunförbundet i Västernorrland, som fram till årsskiftet ansvarat för projektorganisationen, har fullföljt en uppsägning av personalen. Det kan vi inte kritisera utifrån gällande arbetsrätt. Men det har också varit en komplicerad process bland annat för att flera tidigare ägare lämnar MSEO beroende på ändrad organisation i främst Jämtland. Dessutom har oppositionen i landstinget Västernorrland visat svagt engagemang i frågan. Så sent som i september ville Socialdemokraterna återremittera förslag om ökat bidrag till MSEO!

Ansvaret för den fortsatta verksamheten innebär att landstinget får en än mer aktiv roll än tidigare. Trots en svacka i början av nästa år är vi övertygade om att MSEO även fortsatt kommer att vara en stark och viktig aktör för Västernorrlands men även Jämtlands intressen i Bryssel.

Per Walberg (M), ordförande i landstingsstyrelsen.

Sverker Ågren (KD, ordförande i regionala nämnden.

***

Svar direkt: En fungerande verksamhet tappar all sin personal. Svaren svävar, både från er men även från Jämtland, hur och när verksamheten kommer igång. Snacket i den regionala svenska Brysselsfären är att man kliar sig i huvudet över vad man upplever som en bra verksamhet som bommar igen (på oklar tid) trots att huvudmännen verkar vilja ha kontoret kvar.

Om det inte är administrativ härdsmälta och kapitalförstöring som landstinget i Västernorrland medverkar till så vet jag inte vad man ska kalla det.

Vem som är mest skyldig i Västernorrland och Jämtland till att härdsmältan har uppstått låter jag berörda parter få kivas om. Det fråntar er dock ändå inte ansvaret av att ha varit med i bilfärden ned i diket. Men det är klart att om landstinget är den som väntar på bärgaren och tar bilen till verkstad så är det ändå ansvarstagande.

Patrik Oksanen

Patrik Oksanen är journalist och före detta regional EU-korrespondent i Bryssel för SVT. Han driver EU-bloggen: http://eublogg.wordpress.com/