Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklart vilka som ligger bakom bomb

Annons

Minst en bilbomb har exploderat utanför Sveriges konsulat i Benghazi i Libyen. Enligt UD ska inga svenskar ha skadats. Utrikesminister Carl Bildt känner inte till någon särskild hotbild mot konsulatet.

Vi håller på att gå igenom situationen självklart. Vi har inga personskador inne i konsulatet, säger utrikesminister Carl Bildt till TT på telefon från Turkiet.

Läget vid det svenska konsulatet i Benghazi är hektiskt, berättar tidigare konsuln Anders Nilsson - som var i huset när explosionen inträffade - i telefon till TT.

Det är hundratals människor här utanför som drar i oss, säger han.

Nilsson beskriver hur en bil körde upp framför konsulatet halv tolv lokal tid. Föraren lämnade bilen och strax därefter skakade den kraftiga explosionen byggnaden.

Det har inte omedelbart förekommit några uppgifter om skadade människor.

Han säger att det är materiella skador, men vet inte hur kraftig explosionen var eller vad effekten blev utanför.

Den honorärkonsul som finns i Benghazi är en svensk kvinna, bekräftar UD.

Enligt UD:s presstjänst har UD haft kontakt med personal på konsulatet efter explosionen. Konsulatet är stängt eftersom det är fredag, som är ledig dag i den muslimska världen.

Carl Bildt känner inte till någon särskild hotbild mot konsulatet.

Nej, inte specifikt som jag är medveten om. Men vi har ju haft en hotbild mot västliga intressen tidigare. I början på året hade vi anledning att be alla västerlänningar lämna Benghazi. Sedan är vi självklart medvetna om den allmänt osäkra situationen i Libyen och i Benghazi. I avvaktan på att någon tar på sig det här ska man nog inte spekulera i vad det är, säger Karl Sörenson, forskare vid Försvarshögskolan och expert på regionen, till TT.

Han betonar att flera förklaringar kan ligga bakom explosionen: en lokal konflikt som på något ännu oklart sätt är kopplad till något av konsulaten eller någon annan eller annat med koppling till byggnaden eller kanske till och med ett rent misstag i valet av mål.

Men bakom kan det också ligga allmänt västfientliga känslor efter USA:s tillfångatagande av al-Qaida-ledaren i lördag.

Det är absolut en tolkningsmöjlighet. Efter det här, som uppenbarligen förgrymmat en hel del libyer, är det nu en våg av improviserade och inte särskilt koordinerade attacker som slår lite hur som helst, säger Sörenson.

Säkerhetsläget i Libyen har under lång tid varit mycket oroligt och särskilt Benghazi har drabbats av bombdåd och andra attentat, främst riktade mot poliser och säkerhetstjänstemän. Dagtid är läget i Benghazi överlag lugnt, men den svaga centralregeringens kontroll över säkerhetsläget i Benghazi är obefintlig, enligt Mellanösternexperten Hamdi Hassan.

Regeringen känner sig helt förlamad och oförmögen att göra något, säger han i telefon till TT från den libyska huvudstaden Tripoli. Läget är väldigt allvarligt.

I går kidnappades Libyens premiärminister Ali Zeidan av beväpnade män på ett hotell i Tripoli, men släpptes efter några timmar. Också det dådet är ett tecken på djup splittring i landet. Oklarheten ökade ännu mer sedan den före detta rebellgruppen Operations Cell of Revolutionaries, nu delvis under försvars- och inrikesdepartementets kontroll, tog på sig ansvaret och sade att det rörde sig om en "arrestering".

Svenska honorärkonsulatet ligger inte långt från det egyptiska konsulat som utsattes för ett bombattentat i augusti, rapporterar mediebolaget al-Jazira.

Den 11 september i fjol attackerades USA:s konsulat i Benghazi av beväpnade män. USA:s ambassadör Christopher Stevens och ytterligare tre amerikanska medborgare dödades.

Mer läsning

Annons