Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart vem som betalar för asylsökardöd

Vem ska betala begravningen av asylsökande Ahmed från Irak? Inte vi, säger Burlövs kommun, som nu går till högsta instans för att slippa kostnaderna på 22 000 kronor.

När den över 60-årige mannen dog stod Skånekommunen för dödsboets utlägg i samband med begravningen. Sedan krävde man att få summan av Migrationsverket. Svaret blev nej.

Socialnämnden i Burlöv överklagade till länsrätten och fick också där avslag liksom i kammarrätten i Göteborg i förra månaden. Därför vill nu kommunen att Regeringsrätten ska tvinga Migrationsverket att betala.

Burlöv stödjer sig på en dom i kammarrätten i Stockholm 2004, där en kommun fick staten att betala för en asylsökandes begravning. Den domen är också överklagad till Regeringsrätten, som ännu inte beslutat om prövningstillstånd.

Migrationsverket stödjer sig i sin tur på en dom i kammarrätten i Sundsvall 2007.

I Burlövsfallet anser inte kammarrätten att den lag som det hela tiden tvistats om, lagen om mottagande av asylsökande, är aktuell och ger därför Migrationsverket rätt.


/Allehanda.se