Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Oklart om risker i bankgarantierna

Det saknas en samlad bild av risken för framtida kostnader för statens garantier till banker och exportföretag till följd av finanskrisen, enligt Riksrevisionen.

Hittills handlar det om garantier på 1 400 miljarder kronor, vilket motsvarar Sveriges totala skatteintäkter under ett års tid.

Riksrevisionen ser en nytta med garantierna, som antas bidra till att hålla nere statens kostnader, men tillägger att regeringen inte har "säkerställt ett tillfredsställande underlag för bedömning av statens ekonomiska risker inom garantiområdet".

Att det krävdes snabba beslut om garantier under den kritiska perioden, mellan oktober 2008 och januari 2009, är en förklaring.

"Men fortfarande, ett år senare, saknas en samlad värdering av de ekonomiska riskerna i statens garantiportfölj", skriver Riksrevisionen.