Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar nytta med lång borreliakur

Annons

Det finns inga bevis för att en lång antiobiotikakur är bättre mot borrelia, enligt Statens beredning för medicinsk utvärdering. Svenskar åker ibland utomlands för att få sådan behandling.

SBU har efter önskemål från Socialstyrelsen, Försäkringskassan, Borrelia- och TBE-föreningen och Svenska infektionsläkarföreningen undersökt om det finns någon nytta med längre behandlingstid.

Längre behandlingar med antibiotika än de max 14 dagar som rekommenderas i Sverige är något en del borreliapatienter önskar - och kan få när de söker sig till kliniker utomlands, i bland annat Norge och Tyskland. Där ges kurer som kan pågå alltifrån en månad upp till flera år.

Förra året sökte ett 40-tal svenskar ersättning hos Försäkringskassan för att få behandling utomlands, enligt SBU. En del åker utan att ansöka och bekostar resan själv.

Men om det verkligen har någon nytta går inte att säga, konstaterar SBU.

SBU kunde hitta fyra studier som bedömdes som välgjorda. Dessa undersöker behandling av antingen de hudutslag som är vanliga vid borrelia och de betydligt mer ovanliga neurologiska yttringarna och ledproblemen som kan uppstå. Men sammantaget hade ingen av studierna ett tillräckligt bra kunskapsunderlag för att kunna ge tydliga bevis för att behandling längre än 14 dagar är bättre, konstaterar SBU.

Vår slutsats är att det behövs fler välgjorda studier för att visa om längre behandlingstid har bättre effekt än kortare, för vi vet inte det, säger projektledaren Ingegerd Mejàre.

Det SBU däremot kan se, efter att ha gått igenom flera studier av antibiotikakurer mot borrelia, är att det finns tydliga risker med en längre behandlingstid.

Den främsta risken är att när du använder antibiotika under en lång tid kan du få besvärliga diarréer. Och långtidsbehandling ges ofta direkt in i en ven via en kateter, och det kan innebära en risk för blodpropp eller infektion, säger Ingegerd Mejàre.

Hur borrelia bäst ska behandlats har varit föremål för kontrovers de senaste åren. I Sverige är rekommendationen i dag en antibiotikakur i 10-14 dagar, men vissa vill alltså se längre behandlingar än så.

Framförallt är det patienter som önskar det, de som inte anser att de blir friska efter den rätt så korta behandlingstiden som rekommenderas i dag, säger Ingegerd Mejàre.

Mer läsning

Annons