Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Oklar betydelse av lägre sjuktal

Annons

Sjukfrånvaron minskade kraftigt under perioden 2002-2010, enligt Försäkringskassan.

Men direkt efteråt ökade den igen, liksom skillnaderna mellan mäns och kvinnors sjukskrivningstal.

Under den studerade perioden halverades den ersatta sjukfrånvaro som är 14 dagar eller mer, enligt Försäkringskassans rapport. Minskningen gällde nästan alla yrkesgrupper.

Även skillnaden i sjukfrånvaro mellan kvinnor och män inom samma yrke minskade.

Men rapportförfattaren redovisar också vad som hände efter den studerade perioden: Det så kallade sjukpenningtalet vände upp igen. Och glappet mellan mäns och kvinnors sjukfrånvaro ökade åter.

Att analysera sjuktalen är som att sikta på ett rörligt mål. Det är så många faktorer som måste in i analysen för att man ska kunna förklara förändringar, säger Kjell Rautio, välfärdsutredare vid LO.

Försäkringskassan har inget svar på varför sjukfrånvaron minskade så kraftigt 2002-2010. Men rapportförfattaren Marie Mulder säger också att det inte behöver betyda att vi blev friskare.

Det kan till exempel bero på förändringar i arbetsmiljön eller i arbetsvillkoren. Att Försäkringskassan har blivit mer aktiv, på regelreformer eller på att de personer som drev på frånvaron för tio år sedan numera är sjukpensionärer i högre utsträckning än förut.

Mer läsning

Annons