Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på räntesänkning

Annons

Sannolikheten för att Riksbanken sänker räntan i vinter närmar sig snabbt 50 procent, att döma av marknadens prissättning.

Samtidigt blir svenska bolån ännu billigare.

Trycket på Riksbanken att sänka reporäntan inom snar framtid har ökat markant sedan ECB i går oväntat sänkte sin styrränta.

Det fick ett rejält genomslag på svenska räntor och förväntningarna på Riksbanken. Nu prissätter marknaden 42 procents sannolikhet att reporäntan sänks antingen i december eller februari, säger Jussi Hiljanen, chefsstrateg på SEB.

Och trenden pekar uppåt mot en ännu högre sannolikhet, tillägger han.

Omedelbart före ECB-beskedet låg sannolikheten för en räntesänkning de närmaste månaderna på 6 procent och i slutet av oktober på noll, enligt Hiljanen.

Enligt prissättningen ökade sannolikheten för en sänkning ytterligare något på morgonen, då SCB-siffror visade att svensk industriproduktion sjönk 0,9 procent i årstakt i september.

Den reala datan i Sverige har varit svag på senare tid, mycket svagare än framåtblickande indikatorer. Nedåttrycket i svenska korta räntor kommer vara kvar fram till Riksbankens decembermöte, säger Jussi Hiljanen.

Nästa reporäntebesked från Riksbanken väntas den 17 december. Fram tills dess kommer bland annat inflationssiffror för oktober, nästa vecka, och BNP-siffrorna för tredje kvartalet den 29 november.

Bankernas finansieringskostnader för bolån följde med svenska obligationsräntor ner efter ECB:s oväntade räntesänkning, enligt Charlotte Asgermyr, ränteanalytiker på SEB.

Om man ser på femåriga löptider har finansieringskostnaden kommit ned med totalt sett cirka fem punkter (0,05 procentenheter), säger hon.

Nedgången var något mindre för finansiering av bolån med kortare löptider. Enligt Asgermyr är fem punkter i sig kanske lite för lite för att justera boräntor ut mot hushåll. Men mot bakgrund av att nedgången följer på en gradvis lägre finansieringskostnad sedan september kan det få genomslag.

SBAB valde i går efter ECB:s räntesänkning att omedelbart sänka räntorna på sina bundna bolån.

Tittar man på långa marknadsräntor så gick de ner en hel del efter beskedet. Och det var då inklusive bostadsobligationsräntor som är det som bankerna finansierar sina bolån med till allra största delen. Så det hade en direkt effekt, säger Tor Borg, chefsekonom på SBAB.

Han förklarar att när ECB sänker räntan och de långa räntorna sjunker i Europa spiller det över på svenska räntor i och med att vi har internationella kapitalmarknader. Få hade räknat med sänkningen och därför hade denna inte "prisats" in på räntorna i förväg, och reaktionen nedåt på räntorna blev därför starkare.

Att ECB sänker räntan får alltså den direkta konsekvensen att det blir billigare att låna för svenskarna och Tor Borg menar att det finns en uppenbar risk att det eldar på bostadspriserna.

Bostadspriserna kan inte fortsätta öka i den här takten med omkring 10 procent per år. Det är ju uppenbart. Och jag tror att det är svårt att få ner ökningstakten utan att räntorna måste bli högre, säger han.

Mer läsning

Annons