Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökat tryck på räntesänkning

Annons

Inflationen är oväntat svag, enligt novembersiffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Siffrorna ökar trycket på Riksbanken att sänka reporäntan vid nästa direktionsmöte, den 17 december.

Konsumentpriserna sjönk med 0,1 procent från oktober till november, enligt Statistiska centralbyrån (SCB). Inflationstakten var 0,1 procent, jämfört med -0,1 procent i oktober.

Analytiker hade i snitt räknat med oförändrade priser jämfört med oktober och en inflationstakt på 0,2 procent.

Flera av Riksbanksledningens ledamöter hade pekat på dagens siffror som viktiga inför räntemötet.

Så därför tycker vi att de har målat in sig i ett hörn och vi tror att man sänker räntan efter det här, säger Annika Winsth, Nordeas chefekonom.

Annika Winsth tror att alla sex i Riksbankens ledning nu är överens om att sänka.

Tror att det blir 6-0, säger hon.

Även Olle Holmgren, makroanalytiker på SEB, tror att Riksbanken kommer att sänka.

Argumenten för en sänkning har förstärkts med de här siffrorna, säger Holmgren.

Samtidigt som inflationssiffrorna presenterades kom också nya siffror över arbetslösheten. Dessa visade att sysselsättningen steg i november medan arbetslösheten trendmässigt låg still på höga 7,5 procent.

Kronan föll mot både dollarn och euron och marknadsräntor sjönk omedelbart efter statistiken.

Mot euron blev det ett fall på fem öre till 9:07 kronor per euro, den svagaste kursen sedan maj 2012. Mot dollarn blev det ett fall på fyra öre till 6:58 kronor per dollar.

Räntan på den tvååriga svenska statsobligationen föll 0,05 procentenheter till 0,83 procent, medan tioårsräntan sjönk 0,03 procentenheter till 2,32 procent.

Trots de dystra siffrorna tror Olle Holmgren på en ljusning i ekonomin det kommande året, baserat på barometrar och andra mer framåtblickande studier.

Vi går ändå mot ljusare tider. Det finns visserligen många problem i världen och många risker i ekonomin. Återhämtningen ligger ännu inte på en normal nivå, men vi ligger fast med en BNP-prognos på 2,5 procents tillväxt, möjligen nu då med en liten nedåtrisk, säger Olle Holmgren.

Mer läsning

Annons