Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökat intresse för "Google-mobiler"

Försäljningen av mobiltelefoner med Googles mjukvara ökade något i Västeuropa under förra kvartalet. Samtidigt ökade den totala mobilförsäljningen för första gången på fem kvartal.

Googles Android har fått uppmärksamhet på senare tid, och Motorola och Sony Ericsson har valt operativsystemet i sina storsäljande modeller.

Marknadsandelen för mobiler med Googles Android ökade till 5,4 procent under juli-september i Västeuropa, vilket kan jämföras med 4,2 procent under årets andra kvartal, enligt undersökningsföretaget IDC.

Globala marknadsettan Symbian - som i stor utsträckning används av Nokia - fortsatte att vara det ledande operativsystemet också i Västeuropa. Där uppgår marknadsandelen till 48 procent.

Samsung Electronics marknadsandel ökade till 30,5 procent under kvartalet medan Nokias försäljning minskade till 35,3 procent.

Gapet mellan dessa två har minskat, och Nokia står inför en risk att Samsung tar ledningen i Västeuropa 2010, enligt IDC.

Totalt ökade försäljningen av mobiltelefoner med 5 procent i Västeuropa under kvartalet jämfört med för ett år sedan. Det är första gången på fem kvartal med en uppgång, och sammanlagt såldes 46,8 miljoner mobiler.

Försäljningen av så kallade smartphones ökade med 2 procent jämfört med årets andra kvartal; och uppgången fick en skjuts av att Apples Iphone och Motions Blackberrys