Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända mästerverk bland konstfynden

Annons

Tidigare helt okända mästerverk av Marc Chagall och Otto Dix finns bland de drygt 1 400 konstverk som antas vara stulna av nazisterna och som påträffades i en lägenhet i München i fjol.

På tisdagen lättade myndigheterna på förlåten kring det makalösa fyndet som hållits hemligt, men som avslöjades av tyska tidskriften Focus i helgen.

Meike Hoffmann, den konstexpert som hjälper utredningen, sade vid en presskonferens att Chagall-målningen från 1920-talet är av "speciellt konsthistoriskt värde". Dix-målningen är ett ovanligt självporträtt som antas ha målats 1919.

Picasso

Hoffmann visade även upp bilder på flera målningar av Pablo Picasso, Pierre-Auguste Renoir och Henri Matisse som finns bland de återfunna tavlorna.

Fynden påträffades hos Cornelius Gurlitt, son till Hildebrand Gurlitt, en av nazisttidens viktigaste konsthandlare som samlade på sig verken under 1930- och 40-talen. Hildebrand Gurlitt hade i uppdrag att sälja värdefulla konstverk som beslagtagits från judiska samlare eller som ansågs vara depraverade.

1 miljard dollar

Augsburgs chefsåklagare Reinhard Nemetz sade att 1 406 målningar, skisser och grafiska verk påträffats i en nedgången lägenhet i München tillhörande Cornelius Gurlitt. De ska ha förvarats på ett "professionellt sätt", varför verken därför uppges vara i gott skick.

Några av verken är från 1500-talet. Enligt Focus är det sammanlagda värdet närmare 1 miljard dollar (6,5 miljarder kronor). En uppgift åklagare Nemetz varken ville bekräfta eller dementera.

De tyska myndigheterna har inte kommit med någon förklaring till varför de har hållit fyndet hemligt i över ett års tid. Judiska organisationer i Tyskland har riktat stark kritik mot tyska myndigheters hanterande av fallet.

Försvunnen

Tillslaget mot Gurlitt skedde den 28 februari i fjol. Han är nu misstänkt för skattebrott och en rad andra åtalspunkter.

Men sedan tillslaget gjordes har Gurlitt, som tros vara i 70-årsåldern, försvunnit.

Vi vet inte var den misstänkte är, för vi vet inte, säger Reinhard Nemetz.

Processen med att försöka finna de rättmätiga ägarna till verken har inletts. I den mån det går att fastställa. Myndigheterna kommer inte att publicera någon fullständiga lista över alla konstverken av integritetsskäl. Men åtminstone 200 konstverk som påträffades har varit efterlysta.

Mer läsning

Annons