Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Okända kvinnan i Quick-härvan

Annons

I en sektliknande grupp predikades teorier som skapade seriemördaren Thomas Quick.

En kontroversiell psykoanalytiker styrde läkarna in i rättsskandalen, hävdas i en ny bok.

Många har pekats ut för att ha fått Bergwall dömd på oklara grunder. I en ny bok av journalisten Dan Josefsson riktas fokus mot vården, främst mot psykoanalytikern Margit Norell. Han tvekar inte: Utan Norell hade Bergwall aldrig erkänt morden.

Hennes idéer styrde hela behandlingen, säger Josefsson.

Norell, som gick bort 2005, hade en privatklinik i Stockholm och ansåg att bortträngda minnen kunde plockas fram i terapi. I en sluten grupp förde hon fram teorier om att mord var ett sätt att visa upp barndomens övergrepp.

I boken beskriver flera deltagare gruppen som en sekt, med en ledare som inte fick kritiseras. Norell skriver själv, i en outgiven bok om Quick, att hon 1991 åtog sig "handledningen av Stures terapi". På så sätt styrde hon behandlingen.

Dan Josefsson är ändå noga med att inte demonisera Norell.

Hon var en aktivist som ville förändra världen, med en stark tro på modeller för hur människor funkar. Det som är uppseendeväckande är hur en klinik som Säter kunde tro så starkt att allt kritiskt tänkande slogs ut.

Efter de friande domarna återstår nu frågan om Sture Bergwall kan skrivas ut från Säters sjukhus. I morgon ska han tala för sin sak i domstolen i Falun.

Mer läsning

Annons