Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det. ⇒ läs mer om cookies

Ökad risk med förlossning hemma

Annons

Att föda hemma ökar risken drastiskt för att barnet dör, visar amerikansk forskning. Men i Sverige är det säkrare, menar forskare.

I den amerikanska studien, som presenteras på ett forskarmöte i New Orleans, ökade den absoluta risken för neonatal död upp till 28 dagar efter barnets födelse med fyra gånger om det förlöstes hemma med hjälp av en barnmorska, jämfört med på sjukhus. För förlossningar på sjukhus var denna risk 3,2 dödsfall per 10 000 förlossningar, att jämföra med 12,6 per 10 000 förlossningar i hemmet.

Enligt forskarna vid Weill Cornell Medical Center, är det inte barnmorskans kompetens som är avgörande, utan förlossningens lokalisering.

I USA ökar antalet hemförlossningar med cirka tio procent per år. I Sverige, däremot, är siffran tämligen konstant med cirka 100 hemförlossningar per år.

Enligt Helena Lindgren, barnmorska och forskare vid Karolinska institutet, finns det inte några siffror över risken för barnet att dö i samband med hemförlossningar i Sverige. Antalet är för få för att det ska bli statistiskt signifikant.

Däremot finns det en studie från Holland som inte visar på någon skillnad och en från Storbritannien som visade en ökad risk för förstföderskor, men inte omföderskor, att föda hemma, säger hon.

Mer läsning

Annons