Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad orderingång till industrin

Orderingången till den svenska industrin steg med 1,5 procent från september till oktober, enligt preliminära siffror från Statistiska centralbyrån (SCB). Uppgången följde på en ökning med 0,4 procent månaden före.

Från hemmamarknaden steg orderingången med 0,7 procent från september till oktober. Orderingången från exportmarknaden ökade med 2,2 procent.

Jämfört med samma månad i fjol minskade den totala orderingången med 13,3 procent i oktober.

Industriproduktionen föll däremot med 2,7 procent från september till oktober, efter en minskning med 0,5 procent månaden före. Jämfört med oktober förra året föll industriproduktionen med 16 procent.

Kronan backade något mot både euron och dollarn efter onsdagens industrisiffror. Fortsatt förbättring av orderingången och generellt positiva indikatorer överskuggas av den oväntade nedgången i industriproduktionen i oktober, enligt Nordea-ekonomen Torbjörn Isaksson.

SCB:s nedrevidering av produktionsnivån under augusti-september var också oväntad, enligt Isaksson.

"Produktionsnivån i oktober var en ny lägstanivå i denna cykel", skriver han i en kommentar till onsdagens industrisiffror från SCB.

Han bedömer att statistiken ökar risken för att Nordea i sina prognoser kan tvingas knuffa tidpunkten för nästa reporäntehöjning från Riksbanken framåt från dagens april.

SEB:s analytiker Olle Holmgren gör ungefär samma tolkning som kollegan på Nordea.

Det var överraskande svagt. Det här ökar osäkerheten om hur stark industrikonjunkturen är, säger han.

Han varnar för att dra för långtgående slutsatser på enskilda månadssiffror.

Men tittar man på de senaste 4-6 månaderna är det ju ingen riktig fart på vändningen uppåt enligt de här siffrorna. Och även exporten, som haft en tydligare vändning, är också en liten besvikelse, tillägger han.

SEB börjar knappast rucka på några prognoser utifrån oktobersiffrorna, men Holmgren konstaterar som Nordeas Isaksson, att risken för att Riksbankens väntade aprilhöjning inte blir av nu ökat.

Vi tror att de höjer i april. Men risken att det blir senare har ökat, delvis på grund av den här statistiken.

Enligt SEB:s Holmgren väcker statistiken frågor om hur starkt sambandet mellan barometrar och andra indikatorer och "hårddata" är just nu.

SEB räknar, som många andra bedömare, med att Riksbanken kommer höja reporäntan från rekordlåga 0,25 procent i april 2010.

Inledningsvis kommer man höja ganska fort. Men samtidigt talar mycket för att ränteläget kommer att förbli lägre än normalt under lång tid.

Kronan räknar SEB med ska stärkas upp till 9:00-9:50 kronor per euro under den återhämtningsfas som nu väntas, vilket kan jämföras med bottennappet vid 11:80 kronor i mars och dagens 10:49 kronor.