Annons
Vidare till allehanda.se
Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig samt för att säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. ⇒ Läs mer om cookies

Ökad cancerrisk för snusare

Snusning ökar risken för cancer i matstrupen och magsäcken.

Främst äldre snusare drabbas.

Slutsatsen dras i en ny svensk studie som Upsala Nya Tidning har tagit del av.

- Även om cigarettrökning otvivelaktigt är betydligt mer hälsofarligt än snus ger vår studie ytterligare stöd för att även snus är cancerframkallande, säger professor Olof Nyrén vid Karolinska institutet i Stockholm till tidningen.

336 000 byggnadsarbetare har ingått i studien som har pågått i över 20 år. Cancer i matstrupen var tre gånger vanligare bland snusare än bland helt tobaksfria personer. Magsäckscancer var 40 procent vanligare bland snusarna.

Cancerfallen var vanligast bland män över 70 år.

- Om detta beror på att de cancerframkallande effekterna av snus visar sig först på mycket lång sikt eller på att äldre män använt den gamla typen av snus, som innehöll mer av cancerframkallande så kallade nitrosaminer, kan vår studie inte besvara, säger Olof Nyrén.

Han betonar att andra faktorer än snus kan ha bidragit till att männen i studien insjuknade.

Att rökning ökar risken för olika former av cancer är känt sedan länge men när det gäller snusning har forskarna varit oense om effekterna.


/Allehanda.se